Wanneer druppelen in weerbare teelt?

donderdag 08 juni, 2023

Op welk moment ga je druppelen in de vollegrond? Hoeveel geef je dan? Hoe lang kun je wachten met watergeven zonder dat dit ten koste gaat van de gewasgroei en -gezondheid?

Arno Engels

Op deze vragen willen de kwekers in de Zundertse innovatiekring rond weerbaar telen graag antwoorden hebben. Dit groeiseizoen en volgend jaar gaan ze de invloed van druppelirrigatie op de groei en gezondheid van beuken en laurier vergelijken met haspelberegening.

Afgelopen week kwamen de kwekers bij Lodders Boomkwekerijen bij elkaar om het plan van aanpak te bespreken, met begeleider René van Gastel (GroeiBalans). Ook Tijmen Dekkers (Deltae Innovation Solutions) was erbij die oplossingen biedt voor watervraagstukken. Zundertse innovatiekring draait samen met Treeport Zundert en richt zich, naast efficiënter watergeven, ook op lokaal geteelde vezels in potgrond.

Gewasverdamping en vochtbehoefte

Ook in de Zundertse praktijk wordt steeds meer druppelirrigatie toegepast. Het leggen van druppelslangen gaat goed, ook bijvoorbeeld in zaailingbedden. Daarna zijn nog aanvoerleidingen en andere technische voorzieningen nodig om het systeem te laten draaien. Het levert praktische vragen op, zoals: hoe kun je dan nog schoffelen? En betreft het druppelen op zich: wanneer doe je dat, en op basis van wat? Op gevoel? Rekening houdend met de weersomstandigheden, de gewasverdamping en de vochtbehoefte van het gewas?

Capillaire opstijging

Meten is nog altijd weten, daarom worden op enkele bedrijven vochtsensoren op verschillende diepten (20, 40 en 60 cm) geplaatst. Ook wordt gekeken naar de capillaire opstijging van de grond. Belangrijk is dat het gewas gezond blijft groeien en het verwelkingspunt niet wordt overschreden. Waterschap Brabantse Delta wordt bij de Zundertse demo betrokken.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement