Zundertse innovatiekring beproeft lokale vezels in potgrond verder

vrijdag 02 december, 2022

De Zundertse innovatiekring rond weerbaar telen gaat in 2023 verder met praktijkproeven met lokaal geteelde vezels in potgrond. In 2022 zijn bemoedigende resultaten behaald.

Arno Engels

Foto: René van Gastel

Afgelopen week heeft de Zundertse innovatiekring de praktijkproeven van 2022 besproken bij GroeiBalans-begeleider René van Gastel. De proeven waren in het voorjaar gestart binnen Treeport Zundert, op kwekerijen met Lauris nobilis, Acer palmatum, Hydrangea macrophylla en Agastache in pot.

De potgrond was volledig veenvrij. Het veen dat de kwekers normaal gesproken lieten doormengen, was vervangen door lokaal geteelde vezelrijke producten: Miscanthus giganteus, Tagetes en lisdodde. En door compost en champost. Aan het begin van het groeiseizoen hadden de proefplanten, ten opzichte van planten in de gebruikelijke potgrond, een achterstand door een hoge EC en een hoge pH. Later werd de achterstand ingelopen.

Medio oktober was de visuele eindbeoordeling (zie voorbeeld Acer foto boven). Opvallend was dat veel proefplanten met name onderin groener uitzagen, met per gewas soms dikkere takken. Bij enkele gewassen waren de wortels aan de buitenkant van de potkluit dikker.

Hoger silicium, goed voor weerbaarheid

Gedurende het seizoen zijn ook fysische, chemische en biologische monsters genomen van de potgrond. De pH was in het begin algemeen te hoog door teveel doorgemengde compost. Daardoor was ook het boriumgehalte hoog. Het siliciumgehalte is doorgaans laag, maar was nu hoger. „Dit komt bijna zeker door de Miscanthus”, aldus Van Gastel. „Borium en silicium, en ook calcium, zijn belangrijke elementen voor de weerbaarheid van planten.”

Ook een goed bodemleven bevordert de weerbaarheid tegen ziekten. De potgrond van de proefplanten bleek hogere gehalten aan zuurstofrijke micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, te bevatten.

De kwekers zien graag voortzetting van de praktijkproeven, maar dan met aangepaste potgrondmengsels. Het idee is om een hoge pH te voorkomen met minder compost, en met meer vezels die al een lagere pH hebben. „Compost is goed om vocht vast te houden. Compost buffert bovendien nutriënten; de vraag is of vezels dat ook doen?”

De kwekers willen in elk geval niet meer Tagetes doormengen. Dat leidde afgelopen seizoen tot ongewenste kieming op de pot.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement