‘Bied spuit schoon aan voor keuring’

donderdag 16 mei, 2024

De SKL-keuring is iedere drie jaar verplicht, maar een spuitmachine kan niet zomaar worden aangeboden voor de technische keuring.

„Als de spuit niet schoon binnenkomt bij ons, als we niet eens zien dat de doppen schoon zijn, dan sturen we de spuit terug naar de kweker”, stelde Anne Koster van SKL-keuringsstation Damcon woensdagavond resoluut. „We hebben het niet over de buitenkant van de spuit, maar de binnenkant. Als spuit, filters en doppen al schoon zijn, dan kunnen we de spuit al grotendeels goed keuren.”

Na de theorie over gewasbescherming (lees dit bericht) nam Koster de aanwezige kwekers mee naar het keuringsstation van Damcon, in de werkplaats. Hij liet ze onder andere spuitdoppen zien. „In de drie jaar dat een spuit is goedgekeurd, kan er heel wat gebeuren. Vooral met de doppen, want die kunnen tussentijds verstopt raken of slijten. Hoe hoger de spuitdruk, hoe sneller de slijtage. Iedere bar drukverhoging is een extreme slijtageslag.”

Dopafgifte meten

Koster demonstreerde hoe tijdens de keuring de dopafgifte wordt gemeten. Hij liet de spuit een halve minuut bij 7 bar draaien waardoor per dop een maatbeker werd gevuld. De maatbekers lieten aanzienlijke verschillen zien. „Die verschillen zouden nog groter zijn als we de dopafgifte gedurende één minuut meten. Stel je eens voor dat je zo’n spuit één uur buiten in de praktijk laat draaien: tel uit je verliezen.”

Ook filters dienen schoon te zijn. „Als een zuigfilter niet schoon is, dan kan de machine onvoldoende water aanzuigen”, vertelde Koster. „En realiseer je welk water je gebruikt. Schoon water of slootwater?”

In de werkplaats stond, behalve de nieuwste Dragone-axiaalspuit, ook een Lochmann-dwarsstroomspuit van Boomkwekerij Roelofse-Jager opgesteld. Deze Lochmann wordt veelal in de fruitteelt toegepast, maar is ook toegelaten in de boomkwekerij. „We hebben nu één seizoen ervaringen met de Lochmann”, lichtte Dirk Jager toe. „Die zijn gewoon goed.”

Kwekers demonstreren op praktijkavond

Boomteeltstudieclub Opheusden organiseert woensdagavond 29 mei een praktijkavond. Verschillende kwekers uit de regio zullen dan hun spuitmachine demonstreren op het containerveld van Gebr. van Eldik. Het spuitresultaat zal dan besproken worden.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement