Onkruidbeheersing rozenteelt onder de loep

vrijdag 17 november, 2023

Tegen de 40 rozenkwekers bekeken en bespraken woensdagavond, bij Gebr. Seuren Kwekerijen in Lottum, de nieuwste machines voor onkruidbeheersing in hun teelt.

Foto: Dirand van Wijk (Compas Agro)

De bijeenkomst bij Gebr. Seuren was georganiseerd vanuit de innovatiekring Horst a/d Maas rond weerbaar telen, die wordt begeleid door Compas Agro. Na uitleg over het gastbedrijf en uitdagingen waarvoor de rozenkwekers staan, volgde een rondgang langs diverse machines.

Onkruidbeheersing in de rozenteelt is uitdagend, met name in het tweede teeltjaar wanneer de oculaties uitlopen. De eerste machine die werd bekeken, is een combinatie van blaastechniek met ganzevoeten en vingerwieders. Het uitblazen gebeurt vlak onder de oculaties. Aanwezige kwekers vroegen zich af of de oculaties beschadigd kunnen raken door de lucht-onder-hoge-druk, maar dat is niet het geval.

Kappenspuit ook onder gewas

Daarnaast werd een kappenspuit bekeken die nu ook onder het gewas door kan werken. Hierbij is een juiste hoogte-afstelling belangrijk om oculaties niet te raken. Opstropen van grond en/of snoeisel door de kappen komt vrijwel niet voor. De kappenspuit is vooral bedoeld voor wat nattere omstandigheden. De kwekers bekeken daarnaast een schoffelmachine met verbrede voeten, voor drogere omstandigheden. Er werd tot slot het schoffelen met vingerwieders op gps besproken.

Komend seizoen zullen de kwekers meer praktijkervaringen opdoen met de diverse machines.

Arno Engels

Meer nieuws

In memoriam Peter Heutinck

© 2023 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement