Levenscyclus onkruid belangrijk voor geïntegreerde beheersing

vrijdag 03 februari, 2023

Bij geïntegreerde gewasbescherming in weerbare teelten is een geïntegreerde onkruidbeheersingsstrategie belangrijk die rekening houdt met de levenscyclus van onkruid.

Arno Engels

Expertteam bekijkt de Farmdroid-robot bij Cosun. Foto: Arno Engels

Geïntegreerde onkruidbeheersing heeft de toekomst, stelt het expertteam dat vanuit het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ de onkruidbeheersing in diverse land- en tuinbouwgewassen (inclusief boomkwekerij) onder de loep neemt. Om van elkaar te leren en om praktijkervaringen, knelpunten en mogelijke oplossingen uit te wisselen.

Door gebruik te maken van diverse mechanische strategieën, wordt bijvoorbeeld in de suikerbieten en cichorei gestreefd naar een verminderde afhankelijkheid van herbiciden. Afgelopen dinsdag kwam het expertteam in Dinteloord bij elkaar, bij de Cosun Beet Company en IRS, het onderzoeks- en kenniscentrum voor de bieten- en cichoreiteelt.

Robot onthoudt locatie elk zaadje

Vorig jaar is daar op verschillende percelen praktijkervaring opgedaan met de FarmDroid, een Deense robot die een gewas zaait, de precieze locatie van elk zaadje onthoudt en vervolgens er blind omheen kan schoffelen: voordat het gewas en onkruid zichtbaar zijn.

Een robot zoals de FarmDroid past goed in een geïntegreerde onkruidbeheersingsstrategie. Zo’n strategie houdt rekening met verschillende fases in de levenscyclus van onkruid. Het is op de eerste plaats belangrijk dat kieming van zaad (en uitlopen van wortelstokken of knollen) wordt voorkomen. Dat hangt af van de grondbewerking, temperatuur, vocht- en vooral luchtgehalte van de grond. Het voorspellen van onkruidgolven is nog niet mogelijk.

Onkruidzaadbank uitputten

Bij het maken van een vals zaaibed luistert de diepte nauw, want hoe diep bewerk je de grond om het onkruid dat na 3-4-5 dagen gaat kiemen, te kunnen bestrijden? Is het gewas eenmaal gezaaid of geplant, dan is het belangrijk om competitie met het gewas en zaadvorming te voorkomen. Met het laatste belet je dat de onkruidzaadbank in de grond wordt aangevuld.

Groenbemesters zijn positief voor de grond en ze onderdrukken de groei van onkruid. Maar ze verminderen wel de mogelijkheden om de onkruidzaadbank uit te putten. In een geïntegreerde onkruidbeheersingsstrategie is verder bedrijfshygiëne belangrijk: het voorkomen van nieuwe besmettingen op een perceel. Onkruid kan namelijk (behalve via wind) ook via machines, uitgangsmateriaal en mest op een perceel komen.

Geïntegreerde onkruidbeheersing in webinarreeks

De webinarreeks over geïntegreerde gewasbescherming begint woensdagavond 8 februari met het webinar getiteld ‘Integrale aanpak gewasbescherming in de praktijk’. Woensdagavond 1 maart vindt het webinar ‘Geïntegreerde onkruidbeheersing’ plaats, en woensdagavond 22 maart het webinar ‘Rol van biocontrol en biostimulanten binnen weerbare teeltsystemen’.

Klik hier om u aan te melden. Kunt u een webinar niet bijwonen, meld u dan toch aan, want na afloop ontvangt u een terugkijk-link.

Arno Engels

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement