Webinarreeks geïntegreerde gewasbescherming

donderdag 19 januari, 2023

Het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ organiseert in februari en maart drie webinars over geïntegreerde gewasbescherming. Hoe kunt u in de toekomst ziekten, plagen en onkruiden blijven beheersen?

In de gewasbescherming komt de schijnwerper steeds meer te staan op het minder afhankelijk zijn van chemische middelen en de omslag naar weerbare teeltsystemen. „Gewasbescherming zal zich steeds meer baseren op weerbaarheid: teeltsystemen en gewassen die tegen een stootje kunnen”, aldus Bart Jan Wulfse, programmaleider van het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ dat vorig jaar is gestart met de sectoren en met steun van het Ministerie van LNV.

De innovatiekringen in onze sector zijn een onderdeel van dat programma (lees hier nogmaals een update op 12 pagina's van 2022 terug). Daarnaast zet de LTO Vakgroep in op emissiebeperking.

Haalbare en betaalbare praktijkoplossingen

Binnen het praktijkprogramma worden haalbare en betaalbare praktijkoplossingen ontwikkeld voor vraagstukken uit de praktijk. „Met de webinarreeks willen we kwekers ondersteunen bij de ‘hoe-vraag’ en kennis delen tussen de sectoren”, aldus Bart Jan Wulfse.

Ieder webinar bestaat uit 3 korte inleidingen van elk 15 minuten. Daarnaast is er ruimte om individuele vragen te stellen. Deelname is gratis. Klik hier om u aan te melden. Kort voor aanvang ontvangt u een mail met een link om in te loggen. Bent u niet in de gelegenheid om het webinar te volgen? Meld u dan toch aan, want na afloop ontvangt u een terugkijk-link.

 

Webinar #1: Integrale aanpak gewasbescherming in de praktijk

Dit webinar vindt woensdag 8 februari plaats van 19.30 tot 20.30 uur, met deze experts:

  • Ron Mulders (LTO-portefeuillehouder Gezonde Planten) gaat in op het belang en de urgentie om het gebruik van chemische middelen te reduceren;
  • Marleen Riemens (teamleider gewasgezondheid Wageningen UR) geeft uitleg over de integrale aanpak van gewasbescherming en de samenhang van de factoren zoals gewasdiversiteit, raskeuze, bodembeheer, gerichte bestrijding en monitoring;
  • Stefan Muijtjens (onafhankelijk teeltadviseur) geeft een toelichting op zijn praktijkervaring in de landbouw en de resultaten van deze aanpak.

 

Webinar #2: Geïntegreerde onkruidbeheersing

Dit webinar vindt woensdag 1 maart plaats van 19.30 tot 20.30 uur, met deze experts:

  • Dirk Jan Beuling (akkerbouwer en lid expertteam Geïntegreerde onkruidbeheersing) neemt u mee in het belang van geïntegreerde onkruidbeheersing in de praktijk;
  • Timo Sprangers (onderzoeker gewasbescherming Wageningen UR) geeft uitleg over een geïntegreerde aanpak en de samenhang van bouwstenen om onkruiden te beheersen;
  • Luuk Heling (teeltadviseur HLB) geeft een toelichting over de haalbaarheid en betaalbaarheid van geïntegreerde onkruidbeheersing op basis van praktijkproeven in de akkerbouw.

 

Webinar #3: Rol van biocontrol en biostimulanten binnen weerbare teeltsystemen

Dit webinar vindt woensdag 22 maart plaats van 19.30 tot 20.30 uur, met deze experts:

  • Rik Peters (onderzoeker bodemgebonden ziekten Wageningen UR) deelt zijn visie over de plaats van biostimulanten en biocontrol in een geïntegreerde gewasbeschermingsaanpak.
  • Jolanda Wijsmuller (specialist bio-middelen Bayer en lid expertteam Biostimulanten & Biocontrol) geeft duidelijkheid over de inhoud van de actuele regelgeving over de inzet van biostimulanten en biocontrol in Nederland.
  • Helma Verberkt (directeur belangenvereniging Artemis) deelt haar praktijkervaringen over de mogelijkheden en haalbaarheid rond de inzet van biostimulanten en biocontrol in de glastuinbouw en vollegrondsteelt.

Meer nieuws

Uitnodiging nieuwe voorzitter

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement