Cursus ‘Toekomstbestendige bomen’ verbetert uw concurrentiepositie

donderdag 25 april, 2024

De LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen organiseert op 6 juni 2024 opnieuw de cursus ‘Toekomstbestendige bomen’. Deelnemers vonden de cursus vorig jaar waardevol en adviseerden deze te herhalen.

Tijdens de cursus leert u waarom u (ook) andere bomen het beste kunt kweken. Dat geeft een voorsprong op collega’s.

Het veranderende klimaat en Urban Heat vraagt in de bebouwde omgeving om een ander sortiment. Er zijn bomen nodig die onder deze extremere weersomstandigheden goed blijven groeien, en opbrengsten als biodiversiteit en temperen van hittestress blijven leveren. Kwekers staan aan de basis in de afzet en het gebruik van bomen; zij kunnen daarom stappen zetten richting het sortiment.

Jaap Smit verzorgt de cursus. De Groene Curator van Trompenburg Tuinen & Arboretum is verantwoordelijk voor de collectie en de verhalen achter de bomen en planten. Daarnaast helpt de dendroloog gemeenten bij het kiezen van bomen. Ook begeleidt hij onderzoek aan TU Delft naar de invloed van bomen op de omgeving, en de impact op het verstrooien van geluid. Hij deelt de ontwikkelingen in de markt, zodat u daarop kunt inspelen.

Waarom ook alweer de cursus?

„Vaak worden er al jaren dezelfde soorten gekweekt, omdat de handel er nu nog naar vraagt. Kwekers moeten het lef hebben om gezonde bomen te kiezen die op verschillende manieren meer opleveren en wél toekomstbestendig zijn. We stellen goed te kweken bomen voor, waarvan plantgoed gemakkelijk te maken is. Boomkwekers die ermee aan de slag gaan, onderscheiden zich ten opzichte van hun collega’s.”

Wat komt in de cursus zoal aan bod?

„Aan bod komt de impact van klimaatverandering op het sortiment. Ontwikkelingen in de (gemeente)markt, Urban Heat en ecosysteemdiensten zijn ook onderdeel van de cursus. We bekijken toekomstbestendige bomen op een kwekerij. Uit de cursus rolt een lijst van goed te kweken boomsoorten voor de toekomst, die alleen voor de deelnemers van de cursus beschikbaar is.

In de nieuwe cursus zal meer aandacht zijn voor de kweekbaarheid van bomen: niet alleen de vermeerdering, maar zeker ook de verdere opkweek en de nodige gewasverzorging. Sommige toekomstbestendige soorten groeien namelijk zo hard, dat er meer snoei nodig is. Dat betekent wel dat de bomen duurder worden. De teelt moet natuurlijk wel rendabel zijn voor ondernemers in de boomkwekerij.”

Cursus datum en aanmelden 

De cursus vindt plaats op:

  • Donderdag 6 juni 2024 van 15.00 tot 19.00 uur op een boomkwekerij. Naam en adres ontvangt u op een later tijdstip.

Deelname kost €100 voor LTO-leden, €110,- voor leden van een boomteeltcentrum en €125,- voor kwekers die niet lid zijn. Bedragen zijn inclusief avondeten en exclusief btw.

Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar: info@spam-protectltobomenenvasteplanten.nl.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement