Effect van nieuwere onkruidmiddelen op de rij

woensdag 20 september, 2023

De Opheusdense innovatiekring rond weerbaar telen volgt een onkruiddemo op de voet. Vier weken na behandeling is het effect van nieuwere middelen tegen onkruid op rijen laanbomen beoordeeld.

Arno Engels

De onkruiddemo is door Stefan Even (Compas Agro), begeleider van de Opheusdense innovatiekring van LTO Bomen en Tree Centre Opheusden, aangelegd op verschillende bedrijven in de laanboomregio. Daaronder Volentis in Dodewaard, waar nieuwere herbiciden zoals Beloukha, Titus, Primus en Mizuki (werkzame stof pyraflufen-ethyl, Quickdown) half augustus zijn ingezet tegen onkruid op de rij. Tussen de rijen liggen grasbanen.

Werking valt niet tegen

Half september, vier weken na behandeling, valt de werking van alle middelen niet tegen. Beloukha heeft opstaand onkruid bestreden, behalve grassen. Verwachting is dat een combinatie met een bestaande bodemherbicide wel werkt op grassen. Het effect van Titus is pas 3-4 weken na behandeling te zien, maar dit middel heeft wel goed gewerkt. Het werkt echter niet tegen zwarte nachtschade, omdat dit onkruid familie is van de aardappel (waar Titus reeds wordt toegepast).

Primus heeft goed gewerkt, maar niet tegen grassen. Ook Mizuki laat goede resultaten tegen onkruid zien, maar ook dit middel bestrijdt geen grassen.

Meer hanepoot, herkomst?

Opvallend is wel de aanwezigheid van hanepoot, wat de laatste jaren meer op percelen wordt aangetroffen. Hoe dat komt, is nog niet bekend. Kwekers vermoeden dat zaden via stalmest zijn meegekomen. In de onkruiddemo laat Titus trouwens wel een goede werking zien op hanepoot, ook als dit onkruid al vrij groot is.

De Opheusdense innovatiekring wil de onkruiddemo in 2024 opnieuw laten uitvoeren, maar dan in het voorjaar.

Arno Engels

Meer nieuws

In memoriam Peter Heutinck

© 2023 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement