Boeiende demo-middag onkruidbeheersing vruchtbomen

vrijdag 15 september, 2023

Ruim 50 vruchtboomkwekers en onkruidexperts uit andere sectoren bekeken afgelopen woensdag, bij Van Montfort Vruchtboom- & Onderstammenkwekerij in Bergeijk, allerlei machines voor onkruidbeheersing.

Arno Engels

De demo-middag volgde op een ledenbijeenkomst van de LTO Cultuurgroep Fruitgewassen in de ochtend bij Van Montfort, lees hier wat daar besproken is.

In de ochtend kwam op het bedrijf tevens het expertteam Geïntegreerde onkruidbeheersing bij elkaar. Dat team, waarin experts uit diverse land- en tuinbouwsectoren zitten, wisselt praktijkervaringen uit over onkruidbeheersing, alsmede knelpunten en mogelijke oplossingen. Guus van Montfort vertelde over zijn uitdagingen in de vruchtbomen, waarna het expertteam feedback gaf en er een boeiende discussie volgde.

Bij aanvang van de demo-middag legde Timo Sprangers (Wageningen University & Research, lid van het expertteam) aan de aanwezige boomkwekers uit wat geïntegreerde onkruidbeheersing in de praktijk kan inhouden. Vervolgens werd een video getoond van de Robot Weeder van Andela Techniek & Innovatie.

Interessante discussies

Daarna vonden geleide demo’s plaats die stuk voor stuk tot interessante discussies leidde: wat kan werken in de vruchtbomen, is aanpassing nodig en ook technisch mogelijk, en hoe passen de getoonde machines en werktuigen in een geïntegreerde aanpak van onkruid?

Drie portaaltrekkers waren er te zien: de volledig elektrisch aangedreven Agrimotor van Coenders Lottum & Boomkwekerij Fleuren, de Torq HC-Trac van OC Group (met onder andere Busa eraan: roterende schoffel) waarvan er inmiddels vijf zijn gebouwd. En de zelfgebouwde portaaltrekker van Van Montfort met de Rotosark eraan: rotorschoffels van Oliver/Kramer.

Innovaties uit andere teelten

Doevendans liet een camera-gestuurde schoffelmachine van Schmotzer zien die reeds door kwekers van laurier en Taxus wordt gebruikt. OdV Techniek demonstreerde de Weed Profi, een modulaire schoffelmachine die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de laanboomteelt. Het principe is volgens OdV ook geschikt te maken voor de vruchtboomteelt (op kortere rijafstanden dan laanbomen).

Bedoeling is dat de meerrijige Agrimotor op den duur autonoom kan werken. Op de demo-middag reed alvast een werktuigendrager autonoom rond: de Aigro Up die reeds in de laanbomenpraktijk werkt, maar ook smal genoeg is voor tussen rijen vruchtbomen.

De demo-middag onkruidbeheersing in de vruchtboomteelt was georganiseerd vanuit de innovatiekring vruchtbomen (onderdeel LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’), begeleid door Esther Hessel.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement