Beluchtingsmachine tegen engerlingen

vrijdag 01 september, 2023

Voor het eerst in de boomkwekerij is afgelopen donderdag een beluchtingsmachine gedemonstreerd tegen engerlingen in de grond.

Arno Engels

De beluchtingsmachine heet Airter; de innovatie is ontwikkeld door de Zwitserse fabrikant Novokraft. Dutch Tree Machinery heeft de machine gebouwd om te demonstreren voor toepassing in de boomkwekerij. De demonstratie donderdag was voor de Midden-Brabantse innovatiekring rond weerbaar telen die draait vanuit LTO Bomen, ZLTO (Frans Geijs) en Compas Agro (Has van Hal).

Perslucht in de grond injecteren

Tot nu toe wordt de Airter ingezet op sportvelden en golfbanen, om de bodem mechanisch te beluchten en daarmee de structuur te verbeteren. De machine bevat 26 injectielansen die perslucht, met een regelbare druk van 2 tot 9 bar, in een continue handeling in de grond injecteert. Hierdoor kunnen volgens de fabrikant ook schadelijke larven zoals engerlingen worden bestreden: door de hoge luchtdruk knallen de larven als het ware uiteen.

De injectielansen kunnen tot een diepte van 8 tot 24 cm werken. Ze kunnen ook zijdelings onder een boom naar beneden komen. De diepte kan ingesteld worden afhankelijk van hoe diep de engerlingen zitten: in het voorjaar zitten de larven in de bovenste bodemlaag, maar vanaf het najaar duiken ze verder weg. De machine is volgens de fabrikant toepasbaar vanaf 12 graden bodemtemperatuur.

Engerlingen kunnen verspreid in een perceel zitten, maar vooral op plekken waar ze zich kunnen voeden: in de wortelzone van bomen en planten. De gedemonstreerde machine, getrokken door een smalspoortrekker, is 1,4 meter breed en past daardoor bijvoorbeeld tussen rijen laanbomen. Engerlingen in de grond tussen rijen kunnen dan bestreden worden. De Airter is ook als handapparaat te bouwen: mogelijk biedt dit perspectief als pleksgewijze toepassing rondom bomen.

Effect bekijken en verder testen

De innovatiekring Midden-Brabant zal het effect van de demonstratie nog bekijken: in hoeverre zijn aanwezige engerlingen daadwerkelijk bestreden? Daarnaast is het de bedoeling om de Airter op meerdere percelen, en in diverse gewassen, te testen. Voor een optimaal resultaat adviseert de fabrikant om grond meerdere malen te beluchten.

Andere opties tegen engerlingen zijn het injecteren van aaltjes met de Liquid Profi (machine ontwikkeld door OdV Techniek) en het inregenen van een bacteriepreparaat. In het buitenland wordt daarnaast een schimmel ingezet, maar die heeft nog geen toelating in Nederland.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement