Zaadhandelaren en kwekers schorten convenant bosplantsoenketen op

vrijdag 17 februari, 2023

BoHeZa, LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen en Treeport Zundert schorten een voorgenomen convenant van de bosplantsoenketen op.

Arno Engels

Foto: LNV/Werkgroep Genenbronnen en Plantmateriaal

Het convenant wordt opgesteld onder leiding van Robert Jan Croonen namens het Ministerie van LNV. Doel is om afspraken in de bosplantsoenketen te borgen voor de toekomst, van zaadvoorziening tot en met toepassing door terreinbeheerders. Dit vanwege de uitvoering van de Bossenstrategie waarvoor miljoenen extra stuks plantmateriaal nodig zijn.

Het convenant zou afspraken vastleggen tussen Staatsbosbeheer, BoHeZa, de LTO Cultuurgroep en Treeport. De vier partijen proberen sinds enkele jaren de beschikbaarheid van zaden af te stemmen.

Niet gewenste resultaat bereikt

BoHeZa, de LTO Cultuurgroep en Treeport hebben echter gezamenlijk en unaniem geconcludeerd dat de samenwerking met Staatsbosbeheer niet het gewenste resultaat bereikt dan waarop is gehoopt. Recent haalde Staatsbosbeheer bovendien in een publicatie op Nu.nl hard uit naar leden van de verenigde zaadhandelaren en kwekers.

Daarop hebben BoHeZa, de LTO Cultuurgroep en Treeport tot hun grote spijt het voorgenomen convenant tot nader order moeten opschorten. Johan Vink (BoHeZa), André Wijnstra (LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen) en Marc Lodders (Treeport Zundert) hebben hierover een brief met toelichting naar het Ministerie van LNV gestuurd. Lees hier de brief.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement