Column: Terugkijken in de toekomst

vrijdag 09 oktober, 2020

Hebt u ze ook gezien en gehoord? De wetenschappers, beleidsmakers, politici en media die over elkaar heen rollen met de mededeling dat er meer groen nodig is. Meer bossen, parken en groen in de stad. En niet te vergeten glossy bladen met prachtige tuinfoto’s en planten composities. Niet alleen wij kwekers dragen deze boodschap maar de hele maatschappij.

Henk Raaijmakers

Hoera! Zou je zeggen voor de sector. Maar waar komt die boodschap eigenlijk vandaan? We gaan even terug in de tijd naar de kabinetten Lubbers. Felle bezuinigingen resulteren in een consument die alleen het noodzakelijke koopt en een overheid die bomen en struiken in het openbaar groen rooit om er gras te zaaien. De reden is eenvoudig, nl: goedkoop in onderhoud.

De vraag was toen: Hoe dit tij te keren?

Onder leiding van PPH, onze kleine maar zeer gedreven promotieorganisatie werd de situatie in beeld gebracht en naar een strategie gezocht. Het resultaat was de filosofie van ‘De Groene Stad’. Groen niet als kostenpost maar als oplossing voor problemen in en rond de stad.

Het groen uit de stad verdween samen met de bosbouw en daarmee afzet, scholing en toekomst voor onze sector.

In 2002 tijdens de Floriade werd ‘De Groene Stad’ gepresenteerd. 18 Jaar op een appelkist, podia en beurzen om de boodschap uit te dragen. 18 Jaar wetenschappelijk onderzoek en creatieve toepassingen van groen maken dat ‘De Groene Stad’ ons als sector nu heel veel positiviteit, marketing en afzet oplevert.

Terugkijkend, heeft de inzet van vooruitziende enthousiaste mensen toen, nu heel veel meerwaarde voor de sector.

Kijken wij nu vooruit naar de roep om meer parken, bos en natuur, dan ligt er voor onze sector een enorme kans. Maar wel een kans die zonder Productschap-geld en collectiviteit opgepakt moet worden. Geen PPH en niet jaarlijks 800.000 € promotiegeld. Hopelijk wel vooruitziende geesten die het aandurven, de EU ‘Green Deal’ aan te pakken om nieuwe dynamiek te creëren, en ons vak verder te brengen naar de volgende stap van 20 jaar.

Terugkijkend ben ik best tevreden met het resultaat, vooruitkijkend zou ik weer 30 willen zijn om de volgende stap mede vorm te geven.

Maar zoals u allen weet laat ik dat aan het eind van het jaar aan anderen.

 

Henk Raaijmakers,

Voorzitter LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen.

Meer nieuws

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement