Brochure: Biostimulanten? Kies zorgvuldig!

donderdag 02 mei, 2024

Vanaf 2030 zijn alle teelten weerbaar en nagenoeg emissieloos: hoe passen biostimulanten daarin? Toepassing begint bij zorgvuldig kiezen. Ter inspiratie is een brochure gemaakt met tips & tricks en praktijkervaringen uit enkele teelten.

De brochure is opgesteld vanuit het landelijke expertteam Biostimulanten & Biocontrol, onderdeel van het meerjarige LTO-programma ‘Weerbaarheid in de Praktijk’ dat loopt met steun van het Ministerie van LNV. Dit programma helpt telers in alle sectoren met praktijkgerichte oplossingen op weg naar 2030. De overheid en de land- en tuinbouw hebben afgesproken dat alle teeltsystemen vanaf dat jaar ‘weerbaar’ en ‘nagenoeg emissieloos’ zijn. Om de bodem- en waterkwaliteit te beschermen, te verbeteren en te voldoen aan EU-regels.

In het expertteam wisselen experts uit verschillende open en gesloten teelten kennis en ervaring uit over biostimulanten en biocontrol. Wat zijn eigenlijk de verschillen? Wat schrijft de wet- en regelgeving voor bij toepassing? Het devies van het expertteam: kies biostimulanten zorgvuldig.

In de brochure (download 'em hier) komen op 6 pagina’s aan bod:

  1. Dit zijn biostimulanten
  2. Dit is het verschil met biocontrol
  3. Tips & tricks: zó kies je biostimulanten
  4. Praktijkervaringen fruitteelt (Aryan van Toorn, CAF)
  5. Praktijkervaringen aardappelen (Guido Schriever, LLTB)
  6. Praktijkervaringen lelies (Ben Seubring, HLB)
  7. Zó passen biostimulanten in Integrated Crop Management (Rik Peters, Wageningen UR)

Op de laatste pagina staat een QR-code naar Groen Kennisnet: scan de code en lees meer over biostimulanten, nieuwste kennis en ervaring in diverse sectoren uit het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’.

Op Groen Kennisnet staat ook meer informatie en uitleg over het beslisondersteunend systeem dat het expertteam Biostimulanten & Biocontrol heeft ontwikkeld. Het is een stappenplan dat bedoeld is om telers te helpen bij het kiezen van biostimulanten (of biocontrol).

Arno Engels

Meer nieuws

Kom op de Kwekerij in TCO-gebied

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement