Praktijkbijeenkomst pioenenteelt: oplossingen voor knelpunten

donderdag 25 april, 2024

Natte periode, uitval door Phytophthora en/of Botrytis, last van onkruid: in de pioenenteelt heb je waarschijnlijk wel te maken met de nodige knelpunten en grote uitdagingen in de teelt.

Hoe pak je deze knelpunten aan? Wat is de invloed van mechanische onkruidbestrijding op de verspreiding van Phytophthora? Welke rassen zijn extra gevoelig? Wat is de invloed van uw grondsoort? Hoe zorg je in de praktijk dat problemen beheersbaar blijven, en dat je uiteindelijk een gezond en ziektevrij gewas kunt telen, oogsten en/of rooien?

Voor de LTO Cultuurgroep Zomerbloemen aanleiding om een praktijkbijeenkomst te organiseren en u te helpen met nieuwe kennis en ervaring. De bijeenkomst vindt plaats:

Donderdagavond 2 mei, ontvangst vanaf 18.30 uur

Nop-Fleur bv (Paul Koenraadt)

Espelerpad 15

8311 PR Espel (Noordoostpolder)

Programma:

  • 18.30 uur ontvangst
  • 19.00 uur vertrek naar een perceel op andere locatie voor een rondgang

Na de rondgang komen deze onderwerpen aan bod:

  • Onrkuidbeheersing door Paul Koenraadt en door Hens Hinloopen;
  • Phytophthora en botrytis in de teelt, door Peter Morrenhof (Delphy);
  • Bewaring bloemen en botrytis door Wendy Metselaars (Chrysal).

Vanwege de ruimte is aanmelden noodzakelijk; stuur even een mailtje naar info@spam-protectltobomenenvasteplanten.nl en geef aan met hoeveel personen je komt.

Nop-Fleur bv: staat onder leiding van Paul Koenraadt en teelt op ruim 12 ha een groot sortiment pioenen in grote aantallen, voor zowel de snij als de vermeerdering. Vooral bij de teelt van uitgangsmateriaal is dit vrij uniek. Voor vervroeging van de bloementeelt maakt Paul gebruik van tunnels. Nop-Fleur was een van de eerste pioenenbedrijven die veel aandacht heeft besteed aan de zuiverheid van het sortiment. Alle nieuwe introducties worden eerst enkele jaren geteeld om zeker te zijn dat er geen vermenging van soorten heeft plaatsgevonden. De planten voor de verkoop zijn maximaal 4 jaar oud.

Hens Hinloopen: meer dan 20 jaar specialist in laag-volume-technieken voor onkruidbeheersing. Sinds 2017 ontwikkelt Hens samen met Gebr. Ezendam (Borne) elektrische werktuigdragers voor gewasverzorging: één wiel variant en een driewieler genaamd E-Trike. De werktuigendragers zijn geschikt voor LVS (laag volume strooien) van middelen en vloeibare meststoffen, schoffels of triltand-cultivator, rijenbemester, druppelslangen leggen, en kilveren. Werktuigen wisselen is eenvoudig en snel te doen.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement