ENA pleit in Europees Parlement voor boomkwekerij

woensdag 10 april, 2024

De European Nurserystock Association heeft in het Europees Parlement uitgelegd waar kwekers tegenaan lopen, en wat zij van Brussel nodig hebben voor een gezonde toekomst van de sector.

Afgelopen dinsdag overhandigde Copa-Cogeca aan het Europees Parlement het European Growers of Flowers and Plants Manifesto: een manifest dat bedoeld is om, vooruitlopend op de Europese parlementsverkiezingen in juni, politici bewust te maken van het belang en de waarde van bloemen en planten binnen Europa.

'Bomen en planten leveren onze zuurstof'

Namens de ENA waren president Henk Raaijmakers, vice-president Tim Van Hulle en secretaris Josep Pagès erbij. Ze boden de Europarlementariërs een kiwiplant en een linde-zaailing aan, om de diversiteit van de sector te laten zien.

Josep Pagès begon een presentatie over de ENA met de vraag ‘Hoe lang kunt u uw adem inhouden?’, om eenvoudigweg duidelijk te maken dat je zuurstof nodig hebt, dat bomen en planten die leveren en dat kwekers die produceren. Er zijn echter wel middelen nodig om bomen en planten gezond en vrij van ziekten en plagen te kunnen houden. De ENA heeft gepleit voor een sneller toelatingsproces van groene middelen.

„Als wij bomen en planten niet meer kunnen kweken door wet- en regelgeving, dan worden steden gewoon onleefbaar”, benadrukte Henk Raaijmakers waarop de Europarlementariërs gewezen is op De Groene Stad. „Dat wordt nu omarmd door iedere gemeente en nu ook door Copa-Cogeca.”

'Meer tijd nodig voor veenvrij'

De ENA heeft het Europees Parlement verder gewezen op veenvrij. „Kwekers hebben 75 jaar ervaring met veen. Dan mag je niet verwachten dat ze in 2-3 jaar leren om in andere substraten te kweken. Geef de sector meer tijd om over te stappen.”

Daarnaast bracht de ENA onder andere waterbeschikbaarheid voor kwekers aan de orde, en jongeren. „Om ook in de toekomst bomen en planten te kunnen kweken, hebben we jongeren nodig. Op verschillende niveaus, ook om onze kwekerijen goed te managen.”

Op de zomerconferentie van de ENA, eind juni in Hongarije, zwaait Henk na drie jaar af als Europees boomkwekersvoorman. Daarvoor was hij drie jaar vice-president en Jan-Dieter Bruns (Duitsland) president. Henk zal worden opgevolgd door Tim Van Hulle (boomkwekerij Sylva, België).

Arno Engels

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement