Uitbreiding EU-lijst invasieve exoten in aantocht

vrijdag 12 april, 2024

De Europese Commissie bespreekt vanaf juni welke nieuwe plantensoorten mogelijk op de EU-lijst van invasieve exoten komen te staan. Plaatsing betekent dat handel en teelt van deze soorten niet meer mogelijk is. Het besluit over plaatsing wordt eind 2024 verwacht.

Dat meldt het ministerie van LNV aan de vakgroep. De Europese Commissie bespreekt in juni waarschijnlijk de volgende plantensoorten:

Wetenschappelijke naam

Nederlandse naam

Broussonetia papyrifera

Papiermoerbei

Cortaderia selloana

Pampasgras

Delairea odorata

Niet bekend (plant)

Acacia mearnsii

Niet bekend (boom)

Tradescantia fluminensis

Niet bekend (plant)

Zostera japonica

Niet bekend (zeegras)

Crassula helmsii

Watercrassula

Reynoutria japonica

Japanse duizendknoop

(voorheen Fallopia Japonica)

Reynoutria x bohemica

Basterdduizendknoop

(voorheen Fallopia x bohemica)

Reynoutria sachalinensis

Sachalinse duizendknoop

(voorheen Fallopia sachalinensis)

Van deze plantensoorten is een risico-beoordeling uitgevoerd. Een deel is ook al beoordeeld door het Wetenschappelijk Forum Invasieve Exoten.

Onderzoek

Over de impact van een mogelijke plaatsing op de EU-lijst invasieve exoten van de plantensoorten Cortaderia selloana, Broussonetia papyrifera en Tradescantia fluminensis, voert Wageningen Economic Research een onderzoek uit in opdracht van LNV. In het kader van dit onderzoek worden bij een aantal bedrijven interviews afgenomen en bedrijfsbezoeken afgelegd. Uw medewerking aan dit onderzoek stellen we zeer op prijs!

Eerder heeft de vakgroep LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen al een reactie gegeven op de risico-beoordeling van Cortaderia selloana en Broussonetia papyrifera. Deze informatie is gedeeld met de onderzoekers.

Oproep

Heeft u feitelijke of onderbouwde informatie die van belang is in de discussie over het wel of niet plaatsen van deze plantensoorten op de EU-lijst, dan kunt u dit kenbaar maken bij het ministerie van LNV via  kdinvasieve-exoten@spam-protectminlnv.nl, of bij de vakgroep via Anneke van Dijk, avdijk@spam-protectlto.nl. De Europese Commissie neemt alleen onderbouwde reacties in overweging, geen meningen.

Invasieve exoten zijn volgens de EU-definitie uitheemse soorten planten (dieren of andere organismen) die zich kunnen vestigen in een land, zich snel vermeerderen en schadelijk zijn voor inheemse soorten. Doel van plaatsing op de EU-lijst van invasieve exoten, en daarmee dus een verbod op de teelt en de handel, is bescherming van de inheemse biodiversiteit. Lees meer hierover op de site van de NVWA, en op de site van RVO.

Anneke van Dijk

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement