Nieuwe opstanden in Rassenlijst Bomen

donderdag 21 maart, 2024

De Rassenlijst Bomen is weer uitgebreid met nieuwe opstanden. Dat meldt het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN).

Foto: CGN

Afgelopen jaar zijn in de Rassenlijst Bomen 2 nieuwe opstanden en 2 zaadgaarden opgenomen. Het gaat om twee selectie-opstanden van gewone els en zwarte walnoot. Selectie-opstanden worden geselecteerd op basis van goede bosbouwkundige eigenschappen, zoals goede groei, doorgaande spil, fijne betakking en vitaliteit.

Voor zwarte walnoot is dit de tweede zaadopstand op de Rassenlijst. De zwarte walnoot is een soort met belangrijke eigenschappen voor de bosbouw en het klimaat. Verwacht wordt dat de vraag naar plantsoen van deze soort de komende jaren zal toenemen.

Naast zwarte walnoot is ook de gewone els uitgebreid. Vanouds wordt de gewone els gebruikt als natuurlijke begroeiing langs waterkanten. De soort wordt ook veelvuldig aangeplant voor bosbouwkundige (vulboomsoort) doeleinden.

Genetisch hoogwaardig teeltmateriaal

Daarnaast zijn er twee nieuwe zaadgaarden van winterlinde en haagbeuk toegevoegd (categorie ‘gekeurd’). Voor deze soorten zijn dit de eerste zaadgaarden in Nederland. Het doel van deze zaadgaarden is de productie van genetisch hoogwaardig teeltmateriaal. De zaadgaarden zijn een gedeeltelijke kopie van de Duitse zaadgaard Roddergrube (Noordrijn-Westfalen).

De oorspronkelijke individuen zijn visueel geselecteerd op bosbouwkundige kwaliteiten, aangepastheid en gezondheid. Het oorsprongsgebied van deze individuen komt qua klimatologische en ecologische omstandigheden overeen met Nederland.

Soort NL

Soort

Categorie

Naam/code herkomst

Beheereenheid/lokale naam

Winterlinde

Tilia cordata

Zaadgaard, gekeurd

Vaartbos-01 NL.ZQ.8.3.02-01

SBB, Horsterwold vak 512 C

Haagbeuk 

Carpinus betulus

Zaadgaard,

gekeurd

Vaartbos-01 NL.ZQ.8.3.02-01

SBB, Horsterwold vak 513 D

Gewone els

Alnus glutinosa

Selectie,

opstand

Almere-01 NL.S.8.3.03-01

SBB, Almeerderhout vak 132 P3

Zwarte noot

Juglans nigra

Selectie,

opstand

Almere-01 NL.S.8.3.03-01

SBB, Almeerderhout vak 131 D3

Het CGN is continu op zoek naar nieuwe zaadbronnen voor opname in de Rassenlijst Bomen. Ken je hoogwaardige bosopstanden of laanbeplantingen in je omgeving of daarbuiten, meld deze dan snel en gemakkelijk aan via dit aanmeldformulier.

Vorig jaar was de Rassenlijst uitgebreid met nieuwe opstanden van winterlinde, zwarte noot, wintereik en zomereik.

Hinke Wiersma, CGN

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement