Nieuwe opstanden in Rassenlijst Bomen

vrijdag 31 maart, 2023

De Rassenlijst Bomen is uitgebreid met nieuwe zaadopstanden. Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) geeft een update.

Foto CGN: zwarte walnoot is nieuw in de Rassenlijst Bomen

Afgelopen jaar zijn in de Rassenlijst Bomen 6 nieuwe opstanden opgenomen. Het gaat om twee selectie-opstanden van winterlinde en zwarte walnoot. Selectieopstanden worden geselecteerd op basis van goede bosbouwkundige eigenschappen, zoals goede groei, doorgaande spil, fijne betakking en vitaliteit.

De zwarte walnoot (Juglans nigra) is een nieuw soort in de Rassenlijst. Juglans nigra is vermoedelijk in het begin van de 17de eeuw in Europa geïntroduceerd, maar is relatief nieuw voor het Nederlandse bos. De zwarte walnoot kan onder andere toegepast worden in vele bossen met een productiedoelstelling waar de es (Fraxinus excelsior) is uitgevallen vanwege de essentaksterfte. Verwacht wordt dat de vraag naar plantsoen van de zwarte walnoot de komende jaren zal toenemen. Met deze nieuwe Nederlandse zaadopstand (Wijhe-01) kan daar beter aan voldaan worden.

Voor winterlinde (Tilia cordata) heeft Nederland met Renkum-01 (NL.S.2.3.18-01) voor het eerst een selectie zaadopstand. Daarnaast gaat het om uitbreiding van autochtone herkomsten (in de categorie ‘van bekende origine’) van zomer- en wintereik.

 

Soort NL

Soort

Opstand categorie

Naam/code herkomst

Beheereenheid/lokale naam

Winterlinde

Tilia cordata

Selectie

Renkum-01 NL.S.2.3.18-01

SBB, Holleweg Doorwerth, vak 47T Oostereng

Zwarte noot

Juglans nigra

Selectie

Wijhe-01 NL.S.2.2.25-01

Landgoed De Gelder, Wijhe

Wintereik

Quercus petraea

Autochtoon

Vaals-01 NL.SI.3.6.04-01

SBB Vijlenerbos, vak 77H1, H2

Wintereik

Quercus petraea

Autochtoon

Vaals-02 NL.SI.3.6.04-02

SBB Vijlenerbos, vak 57B, C

Wintereik

Quercus petraea

Autochtoon

Vaals-03 NL.SI.3.6.04-03

SBB Vijlenerbos, vak 25A

Zomereik

Quercus robur

Autochtoon

Garderen-04 NL.SI.2.2.05-04

Landgoed Klein Boeschoten

Meld nieuwe zaadbronnen aan

Het CGN is continu op zoek naar nieuwe zaadbronnen voor opname in de Rassenlijst Bomen. Kent u hoogwaardige bosopstanden of laanbeplantingen in uw omgeving of daarbuiten, meld deze dan snel en gemakkelijk aan via deze link.

Hinke Wiersma, CGN

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement