Landelijke dag Q-organismen in Lottum

vrijdag 01 maart, 2024

Bestuurders van boomkwekerijgemeenten en vakorganisaties komen in juni bij elkaar voor de Landelijke dag Q-organismen in Lottum.

Foto Xylella in olijfboom: EPPO/Donato Boscia

De landelijke bijeenkomst voor bestuurders, om het risicobewustzijn over quarantaine-organismen te verhogen, vindt dit jaar op vrijdag 14 juni plaats bij Lakei Boomkwekerijen in Lottum. Dit jaar is de boomteeltregio Horst aan de Maas gastheer.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas, Gemeente Horst aan de Maas, LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen en Compas Agro. Gezamenlijk zetten zij momenteel het programma op.

Tot de genodigden behoren burgemeesters en wethouders van de boomkwekerijgemeenten Alphen a/d Rijn (waartoe Boskoop behoort), Neder-Betuwe (Opheusden), Zundert, Oisterwijk (Haaren) en Horst a/d Maas (Lottum). Daarnaast zijn groenbeheerders, groenvoorzieners, retailers en cash & carry’s uitgenodigd. Alle partijen die bomen en planten verhandelen of importeren, dienen zich immers bewust te zijn van risico’s op insleep van Q-organismen.

Vorig jaar, op de bijeenkomst in Zundert, legde de NVWA uit dat het draaiboek na een Xylella-vondst of -uitbraak complex is. In 2022 werd in Opheusden een crisisaanpak bij een uitbraak geoefend.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement