Groen helpt ons door de crisis

vrijdag 27 maart, 2020

Door alle kennis die we hebben opgebouwd in ‘De Groene Stad’-onderzoek weten we dat groen goed is voor de mens. Wanneer we spreken over basisbehoeften dan denken we allereerst aan schone lucht, water, voedsel en medische zorg. Tijdens deze coronacrisis zijn dat ook de zaken waar de eerste noodzaak naar uit gaat. Het ziet er echter naar uit dat in heel Europa maar zeker ook in Nederland de sociale onthouding, lees afzondering in huis, nog wel een tijd gaat duren. De vriendin van mijn jongste zoon en haar zus en mijn schoonouders zijn zo’n voorbeeld. Volledig aan huis gebonden zonder bezoek en verstoken van afleiding.

Henk Raaijmakers

Een enigszins vergelijkbare situatie werd geschetst door André Kuipers, astronaut en bewoner van het ruimtestation ISS. Hij was te gast bij Jinek en wat hij geleerd had in de ruimte was: ‘Contact met de natuur is van doorslaggevend belang voor de mentale weerbaarheid van de mens in een dergelijke isolatie.’  Dit is essentieel om deze periode goed door te komen.

En dat brengt mij op ons boomkwekerij- en zomerbloemenproduct. Wij kunnen, indien de overheid ons daartoe in staat stelt, een maatschappelijke bijdrage leveren. Laat bloemenwinkels, tuincentra en andere plantenverkooppunten open, met aangepaste regels en streng toezicht, maar toch. Bloemen in huis! Planten op het balkon en werken in de tuin levert een grote bijdrage aan de fysieke en mentale gezondheid van de thuiswerkers en –blijvers. Ga niet de natuur in met z’n allen, maar breng de natuur in huis en tuin. Gezinnen blijven gezond geïsoleerd, houden het langer vol en komen beter uit de crisis.

Dus een oproep mijnerzijds:

Overheid respecteer de bijdrage die onze prachtige groene producten kunnen leveren aan de gezondheid van alle mensen in ons land.

 

27-3-2020

Henk Raaijmakers

Meer nieuws

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement