ENA-president Henk Raaijmakers: ’Brussel vraagt ons steeds meer om input’

vrijdag 24 juni, 2022

De European Nurserystock Association wordt in Brussel steeds meer gevraagd voor input in dossiers. Dat zei ENA-president Henk Raaijmakers op de Relatiedag van de Vakgroep.

Arno Engels

„De ENA wordt in Brussel gezien als neutrale organisatie, niet als lobby-organisatie”, zei Henk Raaijmakers afgelopen donderdag op de Relatiedag in Almere. „Je ziet niet veel van de ENA, maar er gebeurt heel veel achter de schermen. Er is nu bijvoorbeeld meer bos nodig in heel Europa. Dan vraagt Brussel ons om imput vanuit kwekers: waar lopen we tegenaan?”

Binnen de ENA is een werkgroep belast met EU-wet- en regelgeving die boomkwekers raakt. „Bijvoorbeeld wat Xylella betreft, hoog-risico-planten en invasieve exoten”, aldus Raaijmakers. „Als we regels rond invasieve exoten hadden laten lopen, hadden we nu een hele lange lijst gehad van soorten die niet meer gekweekt of verhandeld mogen worden. Daar zou dan bijvoorbeeld ook Buddleja op staan, omdat die in een bepaald gebied van de EU invasief is. Dat wisten we te voorkomen.”

Veenvervanging speelt ook bij bankfinanciering

Een belangrijk issue voor de ENA is nu veenvervanging. Het speelt niet alleen in de retail, maar ook bij bankfinanciering. „Alles wat met veen te maken heeft, staat bij banken nu op een lijst als zijnde: het is niet duurzaam en daarom niet meer te financieren.” De ENA heeft daarom in Brussel erop aangedrongen veengebruik niet op zo’n lijst te zetten. „Als we dit issue zouden laten lopen, komt het als een boemerang terug naar de hele sector.”

De ENA pleit ook nog in Brussel voor toekomstige financiering van Green Cities Europe, het promotieprogramma dat nu in 13 ENA-landen rondom De Groene Stad draait: €3,4 miljoen gedurende drie jaar waarvan 80% EU-subsidie is. „Wat als het programma over een jaar stopt? De promotie vanuit de EU moet blijven doorgaan”, stelde Raaijmakers die nog wees op het ontstaan van De Groene Stad. „Hier, in Nederland, vanuit onze sector, met steun vanuit het productschap, maar dat bestaat niet meer. Nu wordt hier geen euro besteed aan De Groene Stad, niet vanuit de overheid, en ook niet vanuit het bedrijfsleven.”

Europees meer jongeren aantrekken

Tot slot maakt de ENA zich nu sterk om meer jongeren aan te trekken. „We proberen het Europees voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld een platform voor stageplekken in heel Europa. Om jongeren te laten zien dat werken in onze sector leuk, sexy en uitdagend is.”

Komende week (van woensdag 29 juni tot en met vrijdag 1 juli) vindt de zomerconferentie van de ENA in Nederland plaats.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement