Column: Klimaattop

vrijdag 18 november, 2022

Afgelopen week was de klimaattop in Egypte. Echt top is het anders niet, als ik vanuit kantoor naar de grote eikenbomen kijk, die hier naast de weg voor ons huis staan.

Sander Hendrikx

Is het alsof de herfst nog moet beginnen, zo groen is het blad nog wat er ook nog volop aan hangt.

Ondanks de hoge temperaturen is hier het afleverseizoen volop gaande en zijn we de nieuwe percelen weer aan het planten. Afgelopen week hadden we een week met temperaturen die overdag schommelden tussen de 20 en 25 graden. En dat in de laatste week van oktober!

Wel lekker om in te werken, maar we hebben zelfs de beregeningshaspel weer voor de dag moeten halen om de nieuwe aanplant toch maar even een broesje water te geven, omdat de buien telkens uitbleven. Ik had de haspel met niet al teveel tegenzin weer in de hoek gezet, met de gedachte van: die hebben we voorlopig niet meer nodig. 

Jaren terug dacht ik ook nog dat het met die klimaatverandering allemaal wel mee zou vallen en dat de natuur zich altijd aanpast. Maar intussen beginnen we er toch steeds meer van te merken. Onder andere de droogte waar we eigenlijk nog steeds mee te maken hebben, en de zachte temperaturen voor eind oktober. De natuur lijkt het zo onderhand ook niet meer te weten. Gewassen lijken met zulke warme weken wel weer actief te worden, terwijl we ze eigenlijk liever langzaam zien afharden.

Het geeft behoorlijk wat zorgen, en vergt soms het uiterste. Ik wil bijvoorbeeld niet weten hoe vaak ik het laatste half jaar op mijn Buienradar-app gekeken heb om de weersvoorspellingen bij te houden. Ik had op een bepaald moment 3 weerapps op mijn telefoon staan, met de hoop dat er in elk geval 1 tussen zou zitten die wat regen beloofde.

Gelukkig maken we ook met zijn allen deel uit van de oplossing. Helga van Leur benoemde deze kans voor de boomkwekerij ook op de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij vorig jaar in Oene. Wij als vakmensen weten het allemaal al lang. Bomen nemen CO2 op, geven zuurstof af, zorgen voor verkoeling, zorgen voor biodiversiteit, enzovoort. Gelukkig wordt het gebruik van groen om onder andere klimaatverandering tegen te gaan, steeds breder uitgedragen. Hopelijk zijn we in Egypte ook onderwerp van gesprek en kunnen wij ook spreken van een klimaattop. Want groen is leven en boomkwekers zorgen ervoor.

Sander Hendrikx

Bestuurslid LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement