Vocht(toestand)

donderdag 14 maart, 2019 -  Sander Hendrikx
De tijd van feest en plezier is (tijdens het schrijven van deze column) weer aangebroken hier in het zuiden van het land. Straten zijn versierd en mensen zijn uitgedost in kleurrijke en grappige outfits. Ik schrijf deze column dan ook even tussen de feestelijkheden door.

Als ik voor aanvang van carnaval op vrijdagmiddag hier op de regionale zender de carnavalsmuziek weer te horen krijg begint het al weer te kriebelen. Ikzelf ben wel te vinden voor enkele dagen leut, even de dagelijkse dingen op een lager pitje en jezelf mengen in het feestgedruis. Het is rondom carnaval ook goed om te zien dat er verschillende agrariĆ«rs hun loodsen beschikbaar stellen om wagens in te bouwen. Of  bijvoorbeeld hun trekker beschikbaar stellen om een praalwagen te trekken. Zo kan op een vrij eenvoudige wijze de verbinding tussen mensen gelegd worden. En zo kan je bijvoorbeeld als kweker ook weer iets betekenen voor de samenleving. Waarvan je later misschien op de een of andere wijze de vruchten weer kan plukken.

Na deze dolle dagen breekt zoals elk jaar weer een drukke tijd aan. Eigenlijk is die al begonnen want met het  fraaie weer in februari is de afzet al goed op gang gekomen. Het mooie weer en de hoge temperaturen hebben natuurlijk ook een keerzijde. Gewassen worden snel actief en gaan beginnen met uitlopen. Laten we hopen dat een late winterprik dit jaar dan ook uitblijft.  Dan liever nog wat neerslag want vooralsnog is de grondwaterstand te laag en hebben we nog steeds te maken met een neerslagtekort. Probeer op bedrijfsniveau het water dus vast te houden zodat het water dat valt ook de kans heeft om in te dringen in de bodem. Dit kan bijvoorbeeld door sloten af te dempen of peil gestuurde drainage toe te passen. Kijk ook eens naar waterbesparende maatregelen die u kunt toepassen op uw bedrijf. Gelukkig zijn er al veel bedrijven in onze sector die daar mee bezig zijn en het water op kunnen slaan of al druppelirrigatie toepassen. Het zal toch zaak blijven om uw eigen keuzes hierin te maken die passen bij uw specifieke situatie.

Voor nu wens ik u veel succes en een goed voorjaar toe met een goede afzet en goede vochttoestand. Want dat zal na de toestand van carnaval ook een onderwerp van gesprek blijven.

Sander Hendrikx

Bestuurslid vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen.

Meer nieuws

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement