Van de bestuurstafel van de cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen

vrijdag 03 maart, 2023

Tijdens de bestuursvergadering van afgelopen maandagavond 27 februari zijn diverse actuele onderwerpen besproken.

Gerrit Peeters

Convenant Bosplantsoenketen tot nader order opgeschort

De Bossenstrategie is diverse jaren geleden opgepakt door de cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen samen met BoHeZa en Treeport Zundert en uiteraard Staatsbosbeheer.

Er is een behoefte van ongeveer 160 miljoen planten in 10 jaar: autochtoon plantmateriaal (ongeveer 52%), bosbouwkundig teeltmateriaal (ongeveer 42%) en overig plantmateriaal (ongeveer 6%) met een herkomst die vermeld staat in de Nederlandse Rassenlijst Bomen, en klimaatslimme nieuwe soorten buiten de Rassenlijst.

Staatsbosbeheer heeft recentelijk in nationaal nieuwsmedium Nu.nl keihard naar onze leden uitgehaald en ons inziens feiten anders doen laten voorkomen, lees hier het artikel bij Nu.nl.

Gezien wij (cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen, BoHeZa en Treeport Zundert) met de ervaringen van afgelopen seizoen met betrekking tot de informatievoorziening  en het gepubliceerde artikel, heeft ons doen besluiten om het convenant tot nader orde te moeten opschorten.

De partijen zijn ondanks de ontstaande situatie wel met elkaar in overleg om uit deze patstelling te komen. Het is in algemeen belang dat kwekers die voor de bossenstrategie willen kweken voldoende toegang hebben tot bronmateriaal en tijdig geïnformeerd worden.

Conclusie in de vergadering: het is belangrijk dat het overleg doorgaat, maar dat nu eerst moet blijken hoe de samenwerking voor komend seizoen functioneert, alvorens het convenant ondertekend kan worden.

Promotiefolder Hagen

Vanuit de cultuurgroep is in samenwerking met De Groene Stad en met een grote bijdrage van Arno Engels de Nederlandse promotiefolder voor de Hagen gemaakt. Deze folder is ook al enige tijd geleden in deze nieuwsbrief gepubliceerd.

De folder is nu ook in het Engels vertaald en deze folders kunt u als LTO Lid gebruiken voor uw eigen promotie.

Voor de Nederlandse versie klikt u HIER

Voor de Engelse versie klikt u HIER

Nieuwe bestuursleden

Doordat enkele bestuursleden al diverse zittingsperioden erop hebben zitten, is het bestuur van de cultuurgroep op zoek naar nieuwe bestuursleden. Mocht u interesse hebben of weet u mogelijk geschikte kandidaten, dan kunt u contact opnemen met de voorzitter André Wijnstra: (06) 53 31 08 27.

Ledenactiviteiten, waaronder studiereis Tsjechië

Er is gesproken over diverse ledenactiviteiten. Een activiteit waar u binnenkort meer over hoort is een meerdaagse studiereis naar Tsjechië. Naast dat er ruim aandacht besteed zal worden aan het vak Bos- en Haagplantsoen, zal er ook genoeg ruimte zijn voor gezelligheid en andere activiteiten.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement