Stikstofbeleid: protest of niet

vrijdag 17 juni, 2022

De presentatie van het stikstofbeleid op vrijdag 10 juni zal niemand in onze sector ontgaan zijn. Een groot aantal documenten werden door het kabinet gepresenteerd met perspectieven voor de agrarische sector, maar ook stringente uitdagingen.

Tevens werd toekomstig beleid aangekondigd. Beleid om in een korte tijd de waterkwaliteit verder te verbeteren (met name minder fosfaat, stikstof en gewasbeschermingsmiddelen). Beleid om de uitstoot van CO2 te beperken en om meer CO2 vast te leggen. En beleid om wateronttrekking te beperken.

Een aantal organisaties organisereert op woensdag 22 juni protestmanifestaties. Moeten we als sector bomen, vaste planten en zomerbloemen, daar aan mee doen? Wat is het effect van dit beleid voor ondernemers in onze sector?

Om met de laatste vraag te beginnen: de exacte effecten van het beleid voor onze sector zijn niet aan te geven. Ook onze sector zou minimaal 12% minder stikstof moeten uitstoten. Ook wij moeten voldoen aan de kaderrichtlijn Water. Ook wij zouden minder CO2 moeten uitstoten en minder water gebruiken voor onze gewassen. Maar hoeveel?

Er zijn en worden per gebied algemene doelen opgesteld. Gebiedscommissies, bestaande uit agrarische ondernemers, provincies, gemeenten en waterschappen moeten in gaan vullen hoe de richtinggevende doelen bereikt kunnen worden. De Rijksoverheid ziet er vervolgens op toe dat de vele gebiedsplannen samen voldoende milieuverbetering geven en niet te veel kosten.

Kernpunten

Een paar kernpunten zijn wel te geven:

•          Er kan sprake zijn van brede bufferzones langs beekdalen. Juist op die gronden vindt veel boomteelt plaats;

•          Door extensivering in de veehouderij zullen er veel minder gronden voor de boom-, vaste planten- en zomerbloementeelt voor verhuur beschikbaar komen;

•          Door de stringente stikstofnormen worden bouwprojecten niet vergund (een nieuwe koelcel, een nieuwe loods);

•          Door zeer stringent een hoge waterkwaliteit na te streven, komt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen onder druk te staan;

•          Er zal wellicht een roep komen om bredere bufferzones (teeltvrije zones) in te stellen langs sloten en vaarten;

•          Een te grote beperking van het watergebruik is dodelijk voor onze sector.

Uiteraard zijn we als vakgroep voorstander van een schoon milieu, een hoge biodiversiteit  en een kwalitatief hoogwaardige natuur. Echter, onze zorgen betreffen ook het behoud van een perspectiefvolle boom-, vaste planten- en zomerbloementeelt. Die zorgen mogen op 22 juni geuit worden.

Wat mij betreft stimuleren de protesten een zeer zorgvuldige afweging tussen landbouw en natuur, waarbij veel gevraagd mag worden van de landbouw. Maar er moet perspectief blijven voor ons als ondernemer.

Aad Vollebregt

Voorzitter LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement