Sneltest op bacterievuur beschikbaar

vrijdag 18 juni, 2021

Boomkwekers die snel willen weten of een verdacht ziektebeeld wordt veroorzaakt door bacterievuur, kunnen dit zelf testen met een nieuwe methodiek.

Het gaat om een sneltest die ontwikkeld is door Prime Diagnostics, onderdeel van Wageningen University & Research. De sneltest is in eerste instantie beschikbaar gemaakt voor leden van Tree Centre Opheusden, maar ook andere boomkwekers kunnen er nu over beschikken, zo laat TCO weten.

Wageningen UR heeft bij Combinatie Mauritz een video gemaakt waarin de sneltest wordt uitgelegd en gedemonstreerd in de praktijk (bekijk hier de video). Het bedrijf controleert eens per week alle waardplanten op mogelijke aanwezigheid van bacterievuur, omdat de ziekte in korte tijd snel om zich heen kan grijpen.

Soms lijkt een verdacht ziektebeeld echter op andere taksterfte. Om daarover uitsluitsel te geven, voert Combinatie Mauritz de sneltest uit. Hiervoor moet een bladmonster worden genomen met verdachte symptomen, waarna het in een flesje met een bepaalde vloeistof wordt gedaan. Binnen 10 minuten laat de test het resultaat zien.

De introductieprijs is €44,75 (exclusief btw) voor één doosje met vier sneltesten. Het is te bestellen bij toeleverancier Agro de Arend.

 

Meer nieuws

© 2021 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement