Samenvatting vergadering cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen (ook haagplanten kwekers)

vrijdag 19 juni, 2020

De cultuurgroep bos- en haagplantsoen heeft dinsdag j.l. vergaderd via skype omdat fysieke bijeenkomsten nog niet mogelijk waren. Al met al hebben wij van de bestuursleden kunnen concluderen dat de handel in het algemeen toch nog op zijn pootjes terecht is gekomen, hooguit is er handel verloren op België en Frankrijk. Andere markten hebben het deels goedgemaakt.

Op dit moment spelen er een paar belangrijke dossiers binnen de cultuurgroep.

  • Recent heeft Minister Schouten het Nationaal Bomenplan, een voorstel van Groenlinks en SP, in de 2e kamer behandeld. Hier blijkt wel uit dat de overheid de plannen erg serieus neemt en wij als bosplantsoen kwekers straks hard nodig zijn. Daarom zijn wij op dit moment via de LTO-vakgroep en cultuurgroep achter de schermen hard aan het werk om de juiste informatie en kennis op de juiste plek te krijgen.
  • Daarnaast zijn wij in goed overleg met Staatsbosbeheer om voor de toekomst voor de sector zowel de beschikbaarheid van zaden en de productie van planten in goede banen te leiden. Wij gaan u hier op kortetermijn, voor het oogstseizoen nog verder over informeren.
  • En als laatste zijn wij in overleg met Naktuinbouw om Select Plant Bosplantsoen in een nieuwe vorm tot stand te brengen. Hier trekken de  BoHeZa, Treeport Zundert, Staatsbosbeheer en de Cultuurgroep als gezamenlijk partners op om naar een goed en betaalbaar systeem te gaan waar Track and Trace een belangrijke rol speelt.

Wij hebben tevens ons nieuwe bestuurslid Bert Radstake mogen verwelkomen, waarmee we een belangrijke versterking hebben bij de haagplanten telers. We zien daardoor een nieuwe dynamiek in ons bestuur en hopen dat het andere kwekers ook mag prikkelen om zich aan te sluiten bij de cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen wanneer u in de vollegrond of in containers teelt. Zowel als lid maar ook als bestuurder. Er staat ons een grote transitie aan te komen waarbij wij anders moeten gaan telen doordat gewasbeschermingsmiddelen een andere invulling krijgen naar een emissieloos 2030. Dit zijn thema’s waar wij ons de komende tijd erg mee bezig gaan houden binnen de cultuurgroep maar ook via de CEMP Coöperatie.

 

André Wijnstra

Voorzitter cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement