Samenvatting bestuursvergadering Vaste Planten van 20 mei 2020.

vrijdag 22 mei, 2020

I.v.m. COVID-19 werd de vergadering van de cultuurgroep Vaste Planten op afstand gehouden. Via skype-bedrijven en skype-particulier lukte het niet, mogelijk dat de systemen door het veel op afstand vergaderen overbelast zijn. Via WhatsApp video lukte het gelukkig wel.

Met dit nieuwsbericht ontvangt u een samenvatting van de belangrijkste punten uit deze vergadering.

Situatie op de bedrijven als gevolg van de Corana crisis:

Op de meeste bedrijven zijn met name in het begin van de crisis diverse orders gecanceld. De meeste partijen zijn toch weer verkocht aan dezelfde afnemer of aan andere afnemers. De dip die opgelopen werd in het begin van de crisis is op de meeste vaste plantenbedrijven ruimschoots ingehaald.

De conclusie is dat ondanks de corona-crisis de vaste planten sector een goede afzet gehad heeft.

De langdurige droogte en weinig neerslag is wel een zorgenpunt van de cultuurgroep. De eerste beregeningsverboden zijn al ingegaan in Nederland.

Leden activiteiten:

Door de coronacrisis hebben er geen leden acitiviteiten de afgelopen maanden plaats gevonden.

Duurzaamheid:

Certificeringen: er wordt gewerkt aan een bijeenkomst over het thema Certificeringen, waarbij we meer duidelijkheid willen geven over verschillende certificeringen, haalbaarheid, kosten, maar nog belangrijker: wat heb je er als vaste plantenkweker aan en welke eisen stelt de afzet? We moeten niet gaan certificeren om te certificeren.

Biologische methoden/technieke:

Ook aan dit onderwerp wordt gewerkt om een bijeenkomst te organiseren. In de gangbare teelt worden op veel bedrijven al diverse succesvolle methoden en technieken gebruikt die ook toegepast worden in de biologische teelt. Met een bijeenkomst willen we zoveel mogelijk kennis en mogelijkheden delen en bij elkaar brengen.

Spuitlicentie bijeenkomst:

De planning is om in de tweede helft van augustus een spuitlicentie bijeenkomst te organiseren. Zodra hier meer over bekend is wordt u hierover geinformeerd.

Stibosplein: Er komen meer geluiden bij het bestuur dat leden ervaren dat het stibosplein op veel momenten in de piekperiode te klein is. Het aantal huurders is niet toegenomen, maar de vrachtauto’s zijn door de jaren heen fors groter geworden, hetgeen betekent dat er minder vrachtauto’s tegelijkertijd op het plein kunnen. Een groter plein zou betekenen dat je als huurder waarschijnlijk meer geld aan huur moet betalen en dat je het gehele jaar meer tijd nodig hebt met lopen over het plein.

Vanuit Stichting Greenport Boskoop loopt nu een enquete onder de huurders en het bestuur van de cultuurgroep wacht de uitslag van deze enquete eerst af.

Meer nieuws

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement