Rens doet mee aan jongerendag: ’We laten zien wat de boomkwekerij tegenwoordig inhoudt’

vrijdag 16 juli, 2021

Vier jongeren uit vier regio’s denken enthousiast mee over de invulling van de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij. Rens de Swart is er vanuit Horst aan de Maas bij betrokken.

Arno Engels

Rens (21) is zoon van Hans de Swart, directeur van Mart van Dijk Boomkwekerijen in Swolgen (Horst aan de Maas). Samen met Rowy uit Zundert, Sem uit Boskoop en Jorian uit Opheusden denkt Rens actief mee over de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij: donderdag 26 augustus bij De Buurte Kwekerijen.

Rens is net geslaagd voor zijn opleiding Tuinbouw & Akkerbouw aan HAS Hogeschool Den Bosch; afgelopen dinsdag was de diploma-uitreiking.

Gefeliciteerd! Met hoeveel kwekers deed je de opleiding?

„We waren met vijf jongens, eentje heeft vertraging opgelopen, maar we zijn met vier wel mooi geslaagd. Je begint aan zo’n opleiding en als je het dan ook nog hebt gehaald, ben je best wel trots. Vijf kwekers in onze klas: dat vond ik niet veel, maar naar verhouding met de andere sectoren is het aantal toch best netjes.”

Wat gaan al die afgestudeerde kwekers doen?

„Ze komen in het bedrijfsleven van de boomkwekerij terecht, de een bijvoorbeeld in de teelt van een bedrijf, de ander in de verkoop. En ik ga thuis verder. Met van alles een beetje: verkoop leren, bemesting uitvoeren, wat gewasbescherming erbij.”

Je bent samen met anderen afgestudeerd bij Boomkwekerij Fleuren. Waarop ook alweer?

„We hebben data verwerkt van verschillende bronnen, waaronder de bodemscanner en de diktemeter voor bomen die vanuit Fleuren is ontwikkeld.”

Ga je hierover vertellen op de jongerendag?

„Het was een beroepsopdracht vanuit het bedrijf, daarom kunnen we geen specifieke details vertellen, maar wel globaal wat we hebben gedaan. Op de jongerendag zal Yannick Smedts van Fleuren de bodemscanner en de diktemeter meenemen, uitleggen en demonstreren.”

In hoeverre past Mart van Dijk al precisietechnieken toe?

„We laten al onze percelen scannen, waarna we zelf nog grondmonsters steken. Aan de hand daarvan maken we bemestingskaarten, en dan gaan we op gps strooien met een volveldsstrooier of met een rijenstrooier. Het scannen begint al voordat we afrikanen zaaien. We hebben nu drie tractoren met gps, een vierde met gps is onderweg.”

Ook gewasbescherming met gps?

„Nog niet, we zijn er al wel mee bezig. Zo laten we bijvoorbeeld de haspel ook op gps binnen bepaalde perceelsgrenzen beregenen.”

Ga je ook met een drone aan de slag?

„Ook dat nog niet. Ik denk dat gewastelling met een drone wel interessant is. Maar met een drone en een hoogtemeter biomassa meten in de boomkwekerij, dat weet ik nog niet.”

Op welke bedrijven heb je nog meer gewerkt?

„Eigenlijk heb ik alleen thuis gewerkt, en af en toe bij mijn oom in de akkerbouw. Ik heb wel hier en daar stages gelopen in de boomkwekerij. Zoals bij Bruns in Duitsland, bij De Kemp in Horst-Meterik en bij Liwardi in Nispen. En dus afgestudeerd bij Fleuren in Baarlo.”

Waarom moeten jongeren naar de jongerendag gaan?

„Omdat ze daar kunnen zien wat de boomkwekerij tegenwoordig inhoudt, dat er veel meer is dan landbouw. Het is goed voor ons imago en je leert er ook over ons imago. Ik heb al alle jongens om ons heen uitgenodigd om naar de jongerendag te komen. Ik hoor al van best veel dat ze gaan. Laatst was hier een oud-stagiair; ook hij wilde gaan.”

De Landelijke Jongerendag Boomkwekerij, een initiatief van de LTO Vakgroep, vindt donderdag 26 augustus plaats bij De Buurte in Oene. Jongeren kunnen zich via DEZE LINK aanmelden tot uiterlijk 14 augustus.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement