’Proef veenvrije potgrond is interessant’

zaterdag 04 juni, 2022

Ruben Gommers is een van de kwekers die met de Zundertse innovatiekring lokaal geteelde veenalternatieven onder de loep neemt. Er loopt nu een proef met veenvrije potgrond waarin bijvoorbeeld Miscanthus en compost is doorgemengd.

Arno Engels

Ruben is samen met Egbert Herijgers eigenaar van Green-One, kwekerij in Zundert met vaste planten, siergrassen en heesters geteeld in (voornamelijk) 2 l-container. Hij doet mee aan de Zundertse innovatiekring die is opgezet door de LTO Vakgroep, Treeport Zundert en GroeiBalans. Binnen Treeport zijn afgelopen mei praktijkproeven opgezet met lokaal geteelde veenalternatieven voor containerteelt; bij Green-One ligt nu zo’n proef.

Begin mei zijn 200 planten van Agastache ’Blue Fortune’ opgepot in een veenvrij proefmengsel bestaand uit: Miscanthus, wilg, lisdodde, champost en compost. Het grootste aandeel is compost, 55%. Ter vergelijking zijn 200 dezelfde planten opgepot in het standaardmengsel van Green-One: 80% witveen (in twee fracties) en 20% houtvezel.

De proef loopt net, hoe groeien de planten?

„Tot nu toe goed, in zowel ons eigen mengsel als het veenvrije mengsel. We merkten wel bij het oppotten en transporteren naar het containerveld dat het veenvrije mengsel zwaarder weegt, door de compost erin. We vroegen ons af of het niet te zwaar zou worden op een vork aan een heftruck.”

Zal de watergift bij de veenvrije potgrond anders zijn?

„Dat zou inderdaad kunnen, vooraf is gezegd dat de planten meer water nodig zouden hebben. Maar we geven de planten in de proef op dezelfde manier water – bovenover – als op de gangbare containervelden en dat gaat tot nu toe goed. Het is ook ondoenlijk om de proefplanten apart water te geven; ze staan in een groter kraanvak dat wordt aangestuurd.”

Hoe lang duurt de proef?

„Dit jaar en volgend jaar; de proefplanten laten we staan en ze zijn niet voor de verkoop bestemd. We gaan de planten visueel beoordelen. En vier keer per seizoen worden er potgrondmonsters genomen en geanalyseerd in het lab. Er wordt gekeken naar de mineralen, fysische kwaliteit en biologische activiteit.”

Hoe kijk je tegen veen aan?

„Ooit houdt het een keer op met veen? Dat weet ik niet zeker, maar ik denk dat het voor de toekomst wel belangrijk is om lokaal geteelde alternatieven te gebruiken. Potgrond wordt de laatste jaren duurder, vooral door het transport. Het veen dat wij gebruiken, komt uit Zweden. We laten het mengen met houtvezel, en we strooien het af met bark tegen mos.”

Waar komt het proefmengsel vandaan?

„Van Gova, Charl Goossens zit ook in onze innovatiekring. Samen met begeleider René van Gastel van GroeiBalans heeft hij de proef opgezet. Bij Green-One hebben we jaarlijks ongeveer 6.000 kuub potgrond nodig, maar ik zie het niet zitten om zelf te mengen. Daar zijn onze potgrondleveranciers voor bedoeld.”

Is de doorgemengde compost je eigen groenafval?

„Nee, het hele proefmengsel bestaat uit her en der ingekocht materiaal. Ons eigen groenafval – hoofdzakelijk snoeiafval – is op jaarbasis teveel om er zelf mee weg te kunnen. Daarom mogen wij ons groenafval naar Frank en Gerard Jochems van Boomkwekerij Den Eldert brengen. Zij laten het shredderen, leggen het in hopen op hun grond en laten die omzetten voor de compostering. Daar zit bijvoorbeeld ook groenafval van aardbeientelers bij.”

Je kweekt zelf Miscanthus als sierplant. Miscanthus in potgrond, wat vind je daarvan?

„Wij kweken ongeveer 20 soorten Miscanthus. Die groeien niet zo snel als Miscanthus giganteus waarvan de vezels nu in ons proefmengsel zitten. Voor potgrond heb je veel volumes nodig; ik vraag me af waar je in Nederland nog Miscanthus giganteus voor dat doel kunt telen? Is het wel rendabel voor boeren? Dat weet ik niet. Maar voor de toekomst is het wel belangrijk om dit te bekijken. Ik ben 28 en wil nog vele jaren goed kunnen kweken in goede potgrond.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement