’Je moet meer naar andere vezels toe’

donderdag 28 april, 2022

Met de Zundertse innovatiekring wil Charl Goossens lokaal geteelde veenalternatieven praktisch onderzoeken op toepassing in potgrond. Zoals vezels van Miscanthus of van Tagetes.

Arno Engels

Charl is mede-eigenaar van Gova in Nispen, kwekerij gespecialiseeerd in de teelt van Laurus nobilis. Hij is een van de deelnemende kwekers aan de Zundertse innovatiekring die is opgezet door de LTO Vakgroep, Treeport Zundert en GroeiBalans. Deze innovatiekring wil onder andere lokaal geteelde veenalternatieven voor containerteelt aanpakken, waarvoor binnen Treeport dit voorjaar ook al praktijkproeven worden opgezet.

Waaruit bestaat nu je potgrond?

„Uit compost, houtvezel, kokosvezel en puimsteen. Er zit geen veen meer in. Onze klanten, veelal buitenlandse retailers, vragen bij langdurige teelten naar veenvrije potgrond. Drie jaar geleden zijn we daarom met de eerste proeven met alternatieven begonnen. Vorig jaar stelden klanten dat we over twee jaar veenvrij moeten kweken. Dat doen we nu dus al.”

Waarom dan nog op zoek naar alternatieven?

„We hebben meer verschillende veenalternatieven nodig. Als je veenvrij kweekt met 60% kokosvezel dat met de boot uit Sri Lanka komt, en iedereen gaat zoveel kokosvezel gebruiken: dan gaat de prijs sky high. Terwijl potgrond nu al steeds duurder wordt. Je moet dus naar een materiaal-economie toe en meer naar andere vezels toe. We hebben nu bijvoorbeeld Miscanthus doorgemengd.”

Het doormengen gebeurt bij Gova?

„Ja. Dat gaat heel eenvoudig. We laten zoveel kuub van alle bestanddelen los storten. Daarna pakken we het met de shovel op, waardoor je alles al mengt. Als je het weer oppakt voor de potmachine, wordt het nog een keer gemengd. Potgrondfabrikanten willen Miscanthus niet doormengen, omdat het materiaal niet RHP-gecertificeerd is. Ze moeten onder RHP de veiligheid van grondstoffen voor teelten garanderen.”

Bij vertering van Miscanthus is eerst stikstof nodig?

„Ja, maar als het materiaal na één of twee jaar gecomposteerd is, komt de stikstof weer vrij. Je kunt het materiaal zien als buffering van stikstof. Volgens ons is het toch wel een goede grondstof. Miscanthus kun je snel telen en daarna met een maïshakselaar oogsten. Zo denken we nu ook aan het verwerken van Tagetes.”

Afrikaantjes in potgrond?

„Ja. In plaats van Tagetes omploegen, zou je ook dit gewas met een maïshakselaar kunnen oogsten. In de bloemen zit namelijk olie. Misschien dat aaltjes hierdoor niet zo snel in je sierteelt komen? Of dat je teelt minder vatbaar kan zijn voor taxuskever? Tagetes is zoveel meer waard dan we denken. En hennep ook zo.”

Hoe meet je de weerbaarheid van potgrond?

„Dat gaan we onderzoeken door het doen van plantsap-, fysische-, gezondheids- en nutriëntenanalyses. En door de planten goed te volgen met de kweker en adviseurs. Dat is het leuke van een innovatiekring: samen met andere ondernemers kun je dat bekijken. Je moet daarin wel open staan en durven delen, met respect voor ieders echte bedrijfsgeheimen. Anders kom je niet verder.”

Arno Engels

Meer nieuws

10 tips voor emissiereductie

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement