Praktische onderwerpen innovatiekring Horst a/d Maas

donderdag 14 april, 2022

De innovatiekring in Horst a/d Maas wil de volgende praktische onderwerpen onder de loep nemen: alternatieve onkruidbeheersing in de rozenteelt, efficiënter watergeven in de vollegrond, preventieve inzet bacteriën en veenarme potgrond.

Arno Engels

Afgelopen maandag was de startbijeenkomst van de innovatiekring die de LTO Vakgroep, Compas Agro en Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas gezamenlijk beginnen in de boomkwekerijregio Noord-Limburg. Op deze bijeenkomst waren 16 kwekers en medewerkers aanwezig om te sparren over ingebrachte onderwerpen, samen met de leidende teeltadviseur van deze innovatiekring Dirand van Wijk (Compas Agro) en collega Has van Hal.

Vingerwieders met gps nu wel mogelijk

De kwekers in deze innovatiekring willen allereerst aan de slag met alternatieve onkruidbeheersing in de tweejarige rozenteelt: anders dan traditioneel schoffelen en/of spuiten. In het verleden zijn vingerwieders uitgeprobeerd in de rozen, maar deze ontwikkeling kon destijds niet doorzetten vanwege de kwetsbaarheid van oculaties. Met precisietechniek zoals gps is de verwachting dat vingerwieders nu wel goed zijn in te zetten.

Zodoende zien kwekers ook meer kansen voor LvS-toepassingen in de rozen. Daarnaast willen ze (nieuwe) natuurlijke afdekmiddelen op de rijen uitproberen.

Met welke sensoren vochtgehalte meten?

Net als de Zunderste innovatiekring willen kwekers in Horst a/d Maas efficiënter watergeven door middel van druppelirrigatie. Ook zij vragen zich af wat het effect op de weerbaarheid van gewassen is, in vergelijking met haspelberegening. Daarnaast vragen zij zich af met welke sensoren het bodemvochtgehalte het best kan worden gemeten. En alleen water druppelen, of ook met voedingsstoffen erbij?

Veenarme potgrond

In de containerteelt willen kwekers meer preventieve inzet van bacteriën uitproberen, bijvoorbeeld om de ontwikkeling van andere, juist schadelijke bacteriën te remmen.

Kwekers willen bovendien concreet aan de slag met veenarme potgrond, oftewel met alternatieve bestanddelen voor veen. Daarbij wil de innovatiekring in Horst a/d Maas graag samenwerken met de Zundertse innovatiekring die aan de slag wil met lokaal geteelde alternatieven. Zoals hennepvezel, Miscanthus giganteus (olifantengras) en Salix (knotwilg). Lees hier wat Zundert wil aanpakken.

Milieubelasting per onkruidbestrijdingsmethode?

Op de startbijeenkomst ontspon zich ook een discussie over de milieubelasting van onkruidbestrijdingsmethoden. De kwekers zien graag die belasting naast elkaar gezet en vergeleken. Hoe hoog is bijvoorbeeld de milieubelasting van diverse keren schoffelen in het seizoen (vaker rijden, kost meer diesel), ten opzichte van bijvoorbeeld een enkele keer LvS toepassen? Of grond stomen tegen onkruidzaden wat biologisch wordt genoemd, maar wel veel diesel kost?

Arno Engels

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement