Meer eenheid in Potkleur vaste plantenkwekers

vrijdag 06 maart, 2020

Zwarte potten bevatten carbon en zijn daardoor niet detecteerbaar in nagenoeg alle afvalscheidingen. Indien we over willen of moeten gaan op recyclebare potten zal dit met een gekleurde pot gebeuren.

De cultuurgroep Vaste Planten wil voorkomen dat de handel en retail vol komt te staan met een bont scala aan verschillende kleuren potten. Dit geeft geen mooie uitstraling. Daarnaast geeft dat ook problemen als je bij collega’s planten aankoopt. Bovendien kan dan het gevaar ontstaan dat verschillende afnemers een andere eigen kleur gaan eisen. Dan heb je als kweker een mooie uitdaging als je dan het zelfde soort in verschillende kleuren potten moet gaan leveren, nog los van de logistiek en voorraadbeheer van potten.

 

Op de foto: tweede pot van rechts is Taupe kleur.

De cultuurgroep Vaste Planten had op 16 januari jl een bijeenkomst georganiseerd om de potkleur te bespreken. Op deze bijeenkomst werd besloten om voor de vierkante P9 pot die tot nu toe zwart was, te kiezen voor donker grijs. Donker grijs is minder kwetsbaar voor vuil. Tevens zou gekeken worden hoe andere landen hiermee omgaan.

Nadat de cultuurgroep contact heeft gehad met diverse landen over dit onderwerp weten we dat de volgende landen overgestapt zijn op kleur Taupe kleur (grijs-bruin): Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Scandinavische landen en Belgie. 

Om beter aan te sluiten bij andere landen, ook met de afzet, heeft de cultuurgroep besloten om niet voor donker grijs te kiezen, maar ook voor (grijs-bruin), de kleur Taupe, zoals op de foto de tweede pot van rechts.

Uiteraard beslist elke kweker zelf voor welke kleur hij of zij kiest, waarbij het wel raadzaam is om na te denken over de kleur, recycelbaarheid en hoe en waarmee je een goede aansluiting krijgt bij collega kwekers en bij de afzet.

Voor alle andere potten, containers etc die in de sector gebruikt worden kan het ook erg zinvol zijn om na te denken over potkleur en recyclebaarheid.

Daarom komt  in de cultuurgroepen en de studiegroepen van de LTO vakgroep het onderwerp Duurzaamheid aan de orde en zeker recycelbaarheid van potten en andere materialen en kleur.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement