Nieuwe regelgeving bosbouwkundig teeltmateriaal en fruitbomen stap dichterbij

vrijdag 26 april, 2024

Het Europees Parlement heeft ingestemd met voorgestelde EU-regelgeving voor onder andere bosbouwkundig teeltmateriaal (FRM-verordening) en fruitbomen (PRM).

PRM (Plant Reproductive Material) komt in de plaats van de EU-handelsrichtlijnen voor landbouwgewassen, groentezaden, groenteplanten, fruitbomen en wijnstokken. FRM (Forest Reproductive Material) komt in de plaats van de huidige EU-richtlijn voor bosbouwkundig teeltmateriaal.

LTO maakt zich zorgen over de consequenties van PRM en FRM voor de beschikbaarheid van uitgangsmateriaal. Volgens LTO hebben de voorstellen fundamentele gebreken waardoor de nieuwe regelgeving niet werkbaar kan zijn voor de praktijk. Ziekten en plagen zouden zich makkelijker verspreiden, aldus LTO in Nieuwe Oogst 26 april.

Toetsen fruitrassen nu wel vrijwillig

Volgens de voorstellen wordt de verplichte gebruikswaarde- en duurzaamheidstoetsen voor nieuwe groente- en fruitrassen nu wel vrijwillig. Hierdoor wordt de belemmering om nieuwe rassen op de markt te brengen, volgens LTO wel weggenomen.

Nu het Europees Parlement heeft ingestemd met de voorgestelde EU-regelgeving, volgen besprekingen door de EU-ministers van landbouw. Daarna beginnen de onderhandelingen tussen de Europese Commissie, Raad van Ministers en Europees Parlement.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement