Hoe bereik je beter spuitresultaat in de boomkwekerij?

vrijdag 03 mei, 2024

Hoe bereik je een beter resultaat bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen, een zo goed mogelijke bladbedekking, met daarbij nagenoeg geen emissie?

We gaan deze praktische vragen beantwoorden op bijeenkomsten in verschillende boomkwekerijregio’s. De eerste bijeenkomst is woensdagavond 15 mei voor kwekers uit regio Opheusden, bij SKL-keuringsstation Damcon. Van 19.00 tot 21.00 uur geven deze experts op het gebied van gewasbescherming en spuittechniek uitleg:

  1. Waterschap Rivierenland, Sjoerd Pietersen: wat zijn ook alweer de wettelijke regels bij het toepassen van middelen? Wat is ook alweer het doel van die regels? Waarop let de handhaver in de praktijk?
  2. SKL (Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek), Jaco Kole: keuringen spuitapparatuur, meest voorkomende mankementen, wat kun je zelf aan onderhoud doen?
  3. SKL-keuring, Anne Koster: uitleg over keuringsprotocol, afstelling spuitmachines, kalibratie, rijsnelheid, spuitdruk, doppen, bedekking en indringing in gewas;
  4. Nieuwste spuitmachines, met uitleg over de werking, te behalen driftreductie en het gebruik in de praktijk: onder andere Lochmann/Van der Linden dwarsstroomspuit van Boomkwekerij Roelofse-Jager en nieuwste Dragone axiaalspuit met hydraulisch verstelbare blaasmonden;
  5. DRT-techniek in fruitteelt, Jaco van Bruchem (NFO): ervaringen uit de fruitteelt met dwarsstroom spuittechniek, actuele vraagstukken fruittelers, aandachtspunten en leerpunten voor de boomkwekerij;
  6. DRT-erkenning hoge boomkwekerijgewassen, Arno Engels (LTO Bomen): toelatingen DRT-lijst, voortgang nieuw emissie-onderzoek door Wageningen UR.

Bedekkingsdemo's in de praktijk

Twee weken later, op woensdagavond 29 mei, organiseert Boomteeltstudieclub Opheusden een praktijkavond. Verschillende kwekers uit de regio zullen dan hun spuitmachine demonstreren op het containerveld van Gebr. van Eldik. Hiervoor zal vloeistofgevoelig papier worden opgehangen, waarna we het spuitresultaat van de machines kunnen zien en erover kunnen discussiëren: wat vind je van de bladbedekking met opwaarts spuiten (blower) en met zijwaarts spuiten (dwarsstroom)? Met welke instellingen wordt gespoten?

  1. Gebr. van Eldik: getrokken Lochmann-dwarsstroomspuit uit de fruitteelt (met boomkwekerij-doppen);
  2. Izak Mauritz: KWH-axiaalspuit met twee blaasmonden;
  3. Gebr. H en JC Verwoert: traditionele Dragone-axiaalspuit (blower) met wat blaasmondjes erop.

Beide avonden vallen onder de pilot ‘Emissiebeperking door datagedreven gewasbescherming’ die LTO Bomen voor de landelijke boomkwekerijsector uitvoert. De pilot is onderdeel van het meerjarige LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ dat met steun van het Ministerie van LNV loopt.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement