Onderzoek gestart naar microbiologische kwaliteit groeimedia

donderdag 21 juli, 2022

Op 12 juli is het Topsector-onderzoeksproject ‘Naar een standaard voor het meten van de microbiologische kwaliteit van groeimedia op basis van hernieuwbare grondstoffen’ van start gegaan.

In dit project wordt door potgrondbedrijven, teeltbedrijven, RHP, LTO en Wageningen UR, kennis en techniek ingebracht om organische groeimedia met een gegarandeerde microbiologische activiteit te kunnen leveren. Inclusief een gedegen teeltadvies om de microbiële eigenschappen tijdens de teelt op peil te houden.

In de snelgroeiende markt voor groeimedia worden steeds meer potgrondmengsels ontwikkeld waarin organische materialen anders dan veen de boventoon voeren. Mengsels bevatten bijvoorbeeld kokosproducten, hout- en vezelproducten als gras en hennep, en gecomposteerde organische reststromen.

De Nederlandse organische reststromen zijn zonder bewerking meestal ongeschikt als wortelmedium. Ze worden daarom vóór gebruik door potgrondleveranciers ingrijpend bewerkt en gemengd met andere materialen, om een stabiel en betrouwbaar mengsel te kunnen leveren.

Veel onbekend over relatie microbiële leven en kwaliteit planten

Een gevolg van het gebruik van organische grondstoffen en organische meststoffen is dat het microbieel leven in de groeimedia sterk toeneemt. Er is nog veel onbekend over de relatie tussen de samenstelling van het microbiële leven en de kwaliteit van de geteelde producten.

De Nederlandse markt voor wortelmedia (4 Mm3/jaar) is omvangrijk en kan niet worden bediend met slechts één product. Het project start met het ontwikkelen van een standaard teelttest om samenstelling en activiteit van een groeimedium gedurende een korte teelt vast te leggen. Deze test wordt de basis voor het vergelijken van verschillende groeimedia, verschillende planten en andere manieren van watergeven en bemesten.

Proeven bij kwekers

Met zo verkregen kennis worden specifieke potgronden gemaakt door Lensli, Legro en Kekkilä-BVB, inclusief gebruiksadviezen. De mengsels worden in teelten beproefd door telers verenigd binnen Glastuinbouw Nederland, LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen en Tree Centre Opheusden. Het onderzoek wordt opgezet en beschreven door Wageningen UR, in samenspraak met de RHP.

Voor kwekers en toeleverende bedrijven betekent een succesvol project de levering van betrouwbare veenarme of veenvrije groeimedia, inclusief gebruiksadviezen. Er ontstaan kansen voor dienstverleners op het gebied van microbiële metingen en plantgezondheid. Voor sommige organische reststromen ontstaan grotere markten. De sector draagt met deze mogelijkheden op verschillende manieren bij aan maatschappelijke verwachtingen en een meer circulaire economie.

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement