Niels gaat naar jongerendag: ‘Ik wil wel toekomst hebben’

vrijdag 22 juli, 2022

Niels Mauritz gaat vanuit boomkwekerijregio Opheusden naar de jongerendag in Zundert. De jonge ondernemer wil wel toekomst hebben en doet daarom mee aan boerenprotesten.

Arno Engels

Niels (28) is mede-eigenaar van Mabo Boomkwekerijen, samen met zijn vader Herman en Jan Wennekes. Mabo kweekt in Randwijk laan- en vormbomen, zowel in de vollegrond als in pot. Hij staat op de foto langs de route van de Nijmeegse Vierdaagse; samen met boeren uit de buurt doet hij mee aan een protest tegen de Haagse stikstofplannen.

Waarom doe je mee?

„Omdat ik denk dat wij als kwekers aan de beurt zijn, als boeren hun grond moeten afgeven. Eén en één is twee. Grond is onderhande al een probleem in onze buurt, laanboomregio Opheusden. We deden ook mee aan het grote boerenprotest in Stroe.”

Hoe reageren wandelaars op jullie actie?

„’Hou vol!’, zeggen ze tegen ons. Dat is heel apart, want als je meedoet aan de Vierdaagse moet je het ook volhouden. 99% van alle wandelaars steunt ons volgens mij. Dat is mooi.”

Hoe lang zit je in het bedrijf?

„Sinds 2017. Ik heb eerst systeembeheer gedaan, ik was IT’er, maar dat vond ik toch niks. Om centjes te verdienen ging ik bij pa werken. Ik dacht toen al snel: de kwekerij is toch mooi, en er is altijd werk in te vinden. Ik heb er hartstikke veel schik in. Je kunt niet alles in de kwekerij onder controle houden, maar wat je wel kunt regelen, daar word ik blij van.”

Waar streef je naar?

„Op minder hectaren meer goede bomen kweken. Elke meter grond goed benutten. Bomen in pot kun je het eerste jaar dicht bij elkaar houden, dan heb je minder grond nodig. In de vollegrond moet je bomen op afstand zetten, of verplanten. Dat schiet niet op.”

Hoe houd je onkruid onder controle?

„Op de potten gebruiken we nu een afstrooisel, een soort Bix-korrels die vier keer zo groot worden als ze vocht opnemen. Tegen onkruid gebruiken we ook wel teeltzakken die je van boven kunt dichttrekken, maar zulke zakken zijn eens zo duur dan normale zakken.”

En onkruid op de kleigrond?

„Grasbanen tussen de bomen, daarmee behalen we al 60% of nog meer reductie op middelen. Verder schoffelen we, maar dat gaat op klei moeilijker dan op zand. Vooral nu het zo lang droog is. Op zand kun je altijd blijven gaan, maar op klei niet.”

Hoe is de groei?

„Goed, alles groeit als een gekko! Voor ons is de droogte niet zo erg, we hebben op de potten en op de vollegrond druppelbevloeiing. Door de droogte zie je in bijvoorbeeld platanen nu geel blad komen, maar bij platanen met druppelbevloeiing zie je niks geel.”

Wat heb je vorig jaar op de jongerendag bij De Buurte geleerd?

„Poeh, dat is alweer bijna een jaar geleden! Ik vond het sowieso allemaal hartstikke leuk geregeld, en er waren best veel innovaties te zien. Met drones wordt binnenkort echt wel gespoten, dat is niet zo moeilijk. Ook robots zullen we zien in de praktijk.”

In augustus de jongerendag in Zundert. Je bent al eerder in die regio geweest?

„Jazeker, we doen nu een jaar of vier mee aan GrootGroenPlus. Voor bestaande klanten, voor nieuwe klanten, en om ons eigen te laten zien. Sommige bezoekers kunnen je tien keer voorbijlopen, en de elfde keer staan ze stil en spreken ze je aan. Mooie vakbeurs.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement