Middag Bodem bij Boomkwekerij Collendoorn

vrijdag 14 september, 2018 -  Jan Brouwer
35 boomkwekers hebben op maandag 10 september een bedrijfsbezoek gebracht aan boomkwekerij Collendoorn. Het thema van de middag was duurzaam omgaan met je bodem. Loonbedrijf Koonstra uit Vinkenbuurt gaf een toelichting en demo van gericht compost en kalkstrooien op basis van een bodemscan van het demo perceel.

De naar perceelskaarten vertaalde scan waren uitgeprint en het was tijdens de demo voor de kwekers goed te zien dat het strooivolume zich aanpaste aan de gewenste hoeveelheid. Dit is een ontwikkeling die steeds verder gaat, er wordt experimenteel ook al beregend op basis van scans.

Organische stof is een belangrijk thema voor het bedrijf. Boomkwekerij Collendoorn teelt jaarlijks op een deel van het bedrijf groenbemesters. Al een aantal jaren wordt Tagetes geteeld als groenbemester en aaltjesbestrijder. In 2018 wordt er ook Soedangras en Japanse Haver geteeld. Deze twee soorten hebben geen actieve aaltjesbestrijdende werking maar zijn handzamer in de onkruidbestrijding. In de profielputten was goed te zien dat de beworteling en groei van Tagetes geen last heeft gehad van de droge zomer. Bij Soedangras en Japanse haver was normale lengtegroei en de bewortelingsdiepte iets minder dan normaal.

Na een rondgang over de containervelden van het bedrijf hebben we afgesloten met een discussiemoment en gezamenlijke borrel.  Een breed gedragen conclusie was dat om afhankelijkheid te voorkomen we als sector  voldoende afstand moeten houden van de overheid.

Boomkwekerij Collendoorn is een reclame voor de sector, innovatief en met een visie.

De familie Hendriks,  kringen Noord, Midden Oost , Studieclub vollegrond Midden Oost hebben gezamenlijk deze avond georganiseerd.

Meer nieuws

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement