Mechanische onkruidbestrijding: sectoren kunnen van elkaar leren

vrijdag 20 mei, 2022

Duurzaam onkruidbeheer is niet alleen een uitdaging in de bomen, vaste planten en zomerbloemen, maar ook in andere land- en tuinbouwsectoren. Ze kunnen van elkaar leren.

Arno Engels

Vorige week was bij LTO in Wageningen de eerste bijeenkomst van het expertteam mechanische onkruidbestrijding. Het is het eerste expertteam dat onderdeel is van het landelijke praktijkprogramma ’Weerbaarheid in de Praktijk’. Er zullen nog meer expertteams starten rond een overkoepelend thema in de land- en tuinbouw dat focust op weerbaar telen.

In het expertteam mechanische onkruidbestrijding worden praktijkervaringen, knelpunten en technische ontwikkelingen uitgewisseld die spelen in diverse gewassen: aardappelen, suikerbieten, cichorei, lelies en boomkwekerij. In onze sector is duurzaam onkruidbeheer een belangrijk vraagstuk in de innovatiekringen in Boskoop, Zundert, Horst a/d Maas en Opheusden.

Resistentie tegen herbiciden

In bijvoorbeeld de suikerbietenteelt is veel aandacht voor een trage beginontwikkeling van het gewas, na zaaien in het voorjaar, en een beperkte inzet van herbiciden. Hoe sneller een gewas dichtgroeit, des te sneller is de grond bedekt en zal onkruid minder snel kunnen kiemen. In gangbare gewassen is mechanische onkruidbestrijding in opkomst; tot nu toe wordt daarin hoofdzakelijk gebruikgemaakt van chemische bestrijding.

Herbiciden die niet meer zijn toegelaten, of waarvan de toelating op termijn komt te vervallen, zijn een belangrijke drijfveer om meer mechanisch in te zetten. Daarnaast is resistentie tegen herbiciden een drijfveer; in de bieten speelt dit bij melde en melganzenvoet. Ook treedt na zaai vaker droogte op, waardoor bodemherbiciden slechter werken.

Winst behalen met afstelling, camera's en/of sensoren

Sectoren kunnen van elkaar leren in de mechanische onkruidbestrijding: dat is duidelijk geworden in het expertteam. In de ene sector worden bijvoorbeeld nieuwe technieken toegepast die onbekend zijn in de andere sector. Algemeen blijkt veel winst te behalen met een juiste afstelling van werktuigen, inzet van camera’s en/of sensoren.

Autonome veldrobots kunnen een uitkomst voor boeren, tuinders en kwekers zijn, omdat arbeid in elke sector schaars is. De nieuwste robots kunnen gewasrijen of individuele planten herkennen en onkruid tot 16-43 mm nauwkeurig bestrijden. Huidige wetgeving is nog wel een belemmering. Vanwege veiligheid is een operator nog wel nodig bij een veldrobot.

Veldrobot-demo's in Lelystad

De nieuwste veldrobots voor de onkruidbestrijding worden dinsdag 31 mei gedemonstreerd in Lelystad, op het Future Farming & Food Experience van de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw en de Boerderij van de Toekomst. Met zo min mogelijk arbeid en chemie onkruid bestrijden: daar gaat het om bij deze robots en datatechnologie.

Arno Engels

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement