Terugblik ledenbijeenkomst cultuurgroep Vaste Planten in Arcen

vrijdag 17 februari, 2023

Afgelopen woensdag 15 februari vond bij kwekerij Roobeek en Fulfilment Centre Arcen de ledenbijeenkomst plaats van de LTO Cultuurgroep Vaste Planten. Terugblik op een geslaagde bijeenkomst die gericht was op ontwikkelingen in de sector.

Gerrit Peeters

Voorzitter Aad Vollebregt van de cultuurgroep kon door een corone-besmetting helaas niet fysiek aanwezig zijn bij de bijeenkomst in Arcen, Noord-Limburg. Hij werd waargenomen door bestuurslid Theo Vilier.

De bijeenkomst startte met een presentatie van Frank Deriet over de explosieve ontwikkelingen van het Fulfilment Centre Arcen, dat in het voorjaar van 2022 operationeel werd. Het bedrijf wil groeien in 2024 naar het aanbieden van een totaalpakket voor buitenbeplanting.

Wessel Bastiaans, eigenaar van het onlinebedrijf Plant & Grow, een bedrijf dat samenwerkt met het Fulfilment Centre Arcen en zich bezig houdt met online-verkoop van vooral vaste planten aan particulieren, vervolgde de presentatie. Bastiaans gaf uitleg over aspecten waarop hij let bij het selecteren van kwekers voor de inkoop van planten, maar ook wat van invloed is voor potentiële klanten online te kopen. Het kleurgebruik op de website is bijvoorbeeld van grote invloed.

Na deze twee presentaties vond in twee groepen verdeeld een rondleiding plaats over het Fulfilment Centre Arcen, inclusief de afdeling Klantenservice.

Diverse sprekers

Na de pauze kwamen diverse sprekers aan het woord:

Leo van Leeuwen, keurmeester vaste planten van de Naktuinbouw, gaf een terugblik op de keuringen van 2022. Hij gaf ook aan waarop de afkeuringen plaatsvonden en constateerde dat de eisen vanuit derde landen steeds hoger en strenger worden. Volgens Van Leeuwen zijn er nog veel onbekende ziekten die in de vaste planten aanwezig kunnen zijn.

Arend Jan Cuperus, coördinator Deltaplan Agrarisch Waterbeheer bij Arvalis in Limburg, gaf uitleg over de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn. Hij gaf tevens de resultaten van stikstofmetingen in de bodem, die op diverse bedrijven in Limburg zijn uitgevoerd met een Belgische methode. Hierbij is op drie verschillende dieptes in de bodem gemeten: 30, 60 en 90 cm diepte. Er wordt bekeken in hoeverre deze methode ook in Nederland toegepast zou kunnen worden, waardoor je niet met generieke maatregelen te maken hebt, maar met maatregelen op bedrijfsniveau.

Hans Cramer, eigenaar van biologische vaste plantenkwekerij De Hessenhof uit Ede, wist iedereen te boeien met een verhaal over de manier waarop hij zijn bijzonder en gerespecteerd bedrijf runt: van het zelf zaad kweken van ruim 6.000 soorten, tot verschillende zaaimethoden, verspenen en opkweken van planten. En vervolgens het werk dat Cramer niet wil missen, is het contact met zijn klanten.

Zilveren speldjes

Henk van den Berg en Hans Cramer werden vervolgens naar voren geroepen en Theo Vilier bedankte beide heren voor de enorme inzet die zij voor onze sector gedaan hebben. Als dank kregen zij het Zilveren Speldje opgestoken en daar hoorde ook een boeket bloemen bij.

De laatste spreker was Aad Vollebregt. Vanwege corona gaf hij via Teams op het scherm een presentatie over met name het aanstaande Landbouwakkoord en de regels die op de sector afkomen, onder andere met betrekking tot bufferstroken waarin niet gespoten of bemest mag worden.

Tevens kwamen aan de orde: beperkingen wateronttrekking, vanggewassen, rustgewassen, wintergewassen en vroege gewassen, en de gebruiksnorm voor stikstof die per 1-1-2025 met 20% lager wordt. Als laatste meldde Aad Vollebregt dat er een akkoord is gekomen voor de nieuwe cao Open Teelten.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement