Garanties uit het verleden bieden deze niet voor de toekomst.

vrijdag 21 februari, 2020

Aan het einde van elk teelt seizoen evalueren we hoe het is gegaan. Waar veranderingen nodig en mogelijk zijn. Aan de hand daarvan maak je een planning voor het komende jaar. Uit voorgaande jaar weten we dat midden in de winter, januari/februari, het overblijvende winterharde onkruid opruimen een goed resultaat geeft. Dit is een mooie periode om het te doen aangezien de meeste gewassen dan in winterrust zijn. Echter doordat de winters steeds zachter lijken te worden, moet je in gewassen die alweer vroeg hun nieuwe neuzen/uitlopers aan het ontwikkelen zijn rekening houden dat je geen schade spuit. Omdat we hier in het verleden weleens mee te maken hebben gehad, hebben we dit opruimen verschoven naar de maand december met het gewenste resultaat.

Op de foto: Marco van Ruiten op zijn bedrijf.

De garantie om dit komende december/winter weer te kunnen doen is door het wegvallen van het (bijna) enige afbrandmiddel dat in onder teelten nog was toegestaan op losse schroeven komen staan. Ik kan jullie vertellen dat een goed afbrandmiddel hoog op de agenda staat van de CEMP. Zowel bomen, vaste planten als zomerbloemen staan voor een uitdaging als er niet snel een nieuw alternatief beschikbaar komt. 

Ook als voorzitter van de cultuurgroep zomerbloemen kan je het afgelopen jaar evalueren. Het eerste jaar als onderdeel van de vakgroep bomen, vaste planten, en zomerbloemen is goed bevallen. Doordat we zoveel raakvlaken hebben voelde het vanaf het begin al goed. Op het gebied van gewasbescherming zijn we goed vertegenwoordigd binnen de CEMP waar we over het algemeen tegen de zelfde uitdagingen aanlopen.

Ook op arbeid zijn er genoeg raakvlakken, zo zijn de onderhandelingen rond de CAO openteelt in volle gang, en de stijging van de kosten voor losse arbeidskrachten zijn niet onbekend.

Ook leden binding/leden werving is nog altijd actueel. Door het wegvallen van PT en het opheffen van LTO groeiservice zijn we leden kwijtgeraakt. Komende jaren willen we proberen om de toegevoegde waarde van het lidmaatschap duidelijk te maken. Voor niet leden is er een mogelijkheid om betrokken te zijn bij de vakgroep door lid te worden van de CEMP. We zijn ook bezig met een vaktechniek lidmaatschap. Met dit lidmaatschap kan men naar excursies en bijeenkomsten komen omdat we zien dat daar ook niet leden in geïnteresseerd zijn. Aan ons de taak, maar ook u als ambassadeur van onze teelten, om deze mogelijkheden kenbaar te maken.

Zoals jullie zien hebben we het afgelopen jaar niet stilgezeten en zullen we dit komend jaar ook zeker niet doen. De planning voor komend jaar wordt, zowel op het eigen bedrijf als binnen de cultuurgroep, opgemaakt. Voor bepaalde thema`s en bedrijfsexcursies zijn de ideeën al ter spraken gekomen. Ik hoop u, of een van onze cultuurgroep leden, dan ook te ontmoeten bij een van onze bijeenkomsten.

Ik wens iedereen een goede voorbereiding en een top seizoen toe.

Marco van Ruiten,

Voorzitter cultuurgroep zomerbloemen.

 

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement