Minder regeldruk? Doe mee aan EU-raadpleging

vrijdag 08 maart, 2024

Hoe kan de Europese Commissie de bureaucratie en regeldruk verminderen? Tot en met 9 april kunt u voorstellen aandragen.

De Europese Commissie heeft zelf al suggesties gedaan die eind februari zijn besproken door de landbouwministers van de EU. Maar de meeste van deze voorstellen kunnen niet op korte termijn gerealiseerd worden, stelt LTO. Zo zijn er ideeën om GLB-voorwaarden aan te passen of te schrappen. Maar dat kan alleen door aanpassingen aan EU-verordeningen. De landbouwministers en het Europees Parlement moeten daar vervolgens mee instemmen, en dat kost tijd.

Voorstellen

Nieuwe voorstellen kunnen gaan over het moderniseren van te starre EU-wetgeving zoals de Vogel- en Habitatrichtlijnen, die de basis vormen voor de bescherming van Natura 2000-gebieden, en de Nitraatrichtlijn.

In het GLB kunnen korte metten gemaakt worden met regels voor de basisvergoeding, ecoregeling, agrarisch natuurbeheer en mestbeleid die elkaar uitsluiten en soms zelfs tegenstrijdig zijn. Vaak moeten dezelfde gegevens ook meerdere malen worden aangeleverd. Een ander onderwerp is vereenvoudiging van procedures voor het toelaten van biologische gewasbeschermingsmiddelen.

Klik hier voor de Europese raadpleging. In het keuzemenu kunt u de taal aanpassen naar Nederlands. Sommige vragen zijn wellicht lastig te begrijpen. ‘Areaalbetalingen’ gaan bijvoorbeeld over het GLB.

LTO stelt het op prijs als u uw bijdrage aan de raadpleging ook met ons wilt delen. Dit kunt u mailen naar communicatie@spam-protectlto.nl. Vragen en opmerkingen over de raadpleging zijn hier ook welkom.

LTO Manifest aangeboden aan Kamerleden

Op het Boerencongres donderdagavond in Nijkerk, heeft het bestuur van LTO Nederland aan aanwezige Kamerleden een LTO Manifest aangeboden getiteld 'Geef de Nederlandse land- en tuinbouw toekomst!' Daarin legt LTO vijf eisen op tafel voor een haalbaar en realistisch land- en tuinbouwbeleid:

  1. EU-richtlijnen en -verordeningen worden aangepast om de onwerkbare stapeling van doelen tegen te gaan;
  2. Nederland neemt de leiding om binnen de EU een strategische landbouwvisie op te stellen;
  3. Bij nieuw beleid en nieuwe maatregelen wordt een verdienvermogen-toets verplicht;
  4. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied moet herontworpen worden, zodat doelen haalbaar worden;
  5. Provincies moeten voldoende financiële middelen krijgen om regionaal en provinciaal gedragen maatregelen te kunnen uitvoeren.

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement