Dit zijn de teeltvrije zones bij bomen en vaste planten

donderdag 04 maart, 2021

Hoe groot moet de teeltvrije ofwel spuitvrije zone ook alweer zijn bij boomkwekerijgewassen en vaste planten? De zone is afhankelijk van diverse factoren.

Op het gewasbeschermingswebinar van de LTO Vakgroep (24 februari) stelden kwekers vragen over de teeltvrije zone: hoe groot moet die wettelijk zijn langs een watervoerende sloot, bij welk soort bespuitingen, en wat te doen bij een droge sloot?

Volgens het Activiteitenbesluit milieubeheer geldt bij boomkwekerijgewassen en vaste planten die neerwaarts worden bespoten: teeltvrije zone van 150 cm. Bij opwaartse en zijwaartse bespuitingen in boomkwekerijgewassen geldt een teeltvrije zone van 500 cm. Zie deze tabel uit de Toolbox Water(opgesteld door LTO, Nefyto, Cumela, Agrodis en de waterschappen).

Wanneer is er een drukregistratievoorziening nodig? Dit is afhankelijk van de driftreducerende spuittechniek die u toepast; zie bij de Helpdesk Water de meest recente DRT-lijst (versie 26 februari 2021) met tabellen van Drift Reducerende Technieken.

Maatregelen langs droge sloten

Voor de teeltvrije zone langs droge sloten hebben de ministeries IenW en LNV, Unie van Waterschappen en LTO Nederland een aparte afspraak gemaakt. Langs droge sloten mag u de volgende maatregelen toepassen:

  • Gebruik van een aanvullende driftreducerende voorziening. Hierbij is geen drukregistratievoorziening vereist.
  • Gebruik spuitdoppen die vanaf 3 bar als driftarm zijn beoordeeld. Ook hierbij is geen drukregistratievoorziening vereist.
  • Hanteer een vaste teeltvrije zone van 0,75 meter voor alle gewassen. Voor de gewassen die op 1 januari 2021 al zijn geplant of gezaaid langs een droge sloot, zonder dat er een bredere teeltvrije zone wordt aangehouden, geldt een overgangstermijn van één teeltseizoen.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement