Dirk Ebben: ‘Neem de jeugd mee in ons supermooie beroep’

vrijdag 24 juni, 2022

„We hebben een supermooi beroep en product en daarin moeten we de jeugd meenemen”, vertelde jonge ondernemer Dirk Ebben (29) op de Relatiedag van de Vakgroep.

Arno Engels

Dirk sprak op de Relatiedag vol passie over het boomkwekersvak. Hij is zoon van Toon Ebben en zit in de directie van Boomkwekerij Ebben, het familiebedrijf in Cuijk dat nu precies 160 jaar bestaat en met 450 hectare boomkwekerij tot de grootste van Europa behoort.

„Het leukst aan ons vak? Dat we samen met het team mooie producten maken voor mooie projecten”, vertelde Dirk. „En dat we laten zien wat bomen waard zijn, welke emoties ze bij mensen oproepen.” Ter illustratie toonde hij een foto van zijn dochtertje in een klimboom. „Als kweker zou je zeggen: dat is een Carpinus betulus, maat zoveel. Maar wij zien die boom als een klimboom voor kinderen waar ze plezier aan beleven.”

'Laat voldoening, motivatie en plezier zien'

Dirk vindt het belangrijk om jonge mensen te inspireren tot mooie belevenissen. „We moeten de jeugd daarin meer meenemen. Laten zien waaruit je voldoening voor je vak haalt, wat je motiveert en waaraan je plezier beleeft. We denken dat de jeugd meer afwisseling nodig heeft, anders zit die alleen maar op z’n telefoon. Laat bijvoorbeeld op vakantie in het buitenland bomen zien die je hebt geleverd voor het project. Zodat ook de jeugd een bepaalde trots krijgt.”

'Het wordt wel spannend'

De jonge ondernemer schetste ook wel de nodige uitdagingen in de sector. „Fytosanitaire regels, minder chemie, steeds meer regelgeving. Het wordt allemaal wel spannend”, zei Dirk. „Maar het leukste van ons vak is: we hebben een supermooi beroep en product. Dat is een compliment aan iedereen in onze sector.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement