Column: Loongebouw renoveren of nieuwbouw?

donderdag 01 december, 2022

Het loongebouw van de cao Open Teelten is opgebouwd vanaf het belonen van eenvoudig werk in de regeling seizoenarbeid, tot staffuncties. Daarboven zijn er nog hoger oplopende, boven het loongebouw uitstijgende functies.

Jan van Leeuwen

Per 1 januari 2023 gaat het minimumloon (nu alleen geldig voor seizoenarbeid) omhoog met 10,15%. Dit heeft onze regering zo bepaald. Met betaalbaarheid is geen rekening gehouden. Wel is het bedacht omdat de lager betaalden in dit land de dagelijkse lasten niet meer zouden kunnen betalen.

De stijging is zo groot, dat onze lagere loonschalen binnen het minimumloon dreigen te vallen. Hierdoor krijg je dat de nu wat hoger ingeschaalde werknemers ineens op minimumloon-niveau dreigen te komen. Terwijl ze er vanuit gaan, dat hun ervaring en deskundigheid toch meer waard is dan het minimumloon. Dit moet ook meer waard zijn, maar hoe pak je dit als werkgever aan en houd je de onderlinge verhoudingen tussen je werknemers goed? Je wilt immers tevreden personeel hebben.

Dit is een ingewikkelde klus, mede omdat dit nog niet in de huidige cao, die loopt tot 1 maart 2023, is geregeld. Tijdens de totstandkoming van de huidige cao was van dit regeringsplan immers nog geen sprake.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn opgestart. Het onderwerp loongebouw staat op de agenda. Daarnaast speelt de enorme inflatie een rol. Maar een loongebouw opnieuw neerzetten is dus een ingewikkelde klus. De verhouding moet niet alleen herbepaald worden, maar het moet ook nog betaalbaar blijven. Daarbij moet je rekening houden met wat concurrerende sectoren doen. Als werkgevers wil je immers wel personeel blijven aantrekken met een aanvaardbaar salarisaanbod.

Het wordt en is dus een hele kluif om tot een werkbaar geheel te komen. We moeten hier met de vakbeweging zien uit te komen, al is er een lange weg te gaan.

We zullen als partijen binnen de open teelten na moeten denken over wat we echt willen. Een gebouw renoveren en komen tot een gebouw, waar we mogelijk toch niet helemaal tevreden mee zijn? Of het gebouw inclusief de functiewaardering eens helemaal tegen het licht houden, om zo tot een degelijke en toekomstbestendig gebouw te komen? Je kunt ook nu met een lichte renovatie komen voorafgaand aan echte nieuwbouw. Het is aan de sectoren om aan te geven welk kant we op willen.

Laten we als werkgevers in de bomen, vaste planten en zomerbloemen hier de komende tijd over nadenken. Laat onze vakgroep weten hoe u over de toekomst van het loongebouw denkt. We zijn benieuwd.

Jan van Leeuwen

Bestuurslid LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement