Certificering.

vrijdag 30 oktober, 2020

Zoals jullie inmiddels wel weten is Royal Flora Holland de weg naar gecertificeerd zijn ingeslagen. Dit houdt in dat iedereen die per 1-1-2022 producten wil aanvoeren gecertificeerd moet zijn. Dit houd ook in dat er komend jaar gestart moet worden met registreren. Dit kan op verschillende manieren en heeft vooral te maken met welke certificering je uiteindelijk wil gaan voeren.

Wij als cultuurgroep zomerbloemen hebben/hadden het voornemen om hier een informatie bijeenkomst van te maken, echter was/is dit met de corona-maatregelen niet zo makkelijk om te organiseren. Om jullie toch wat inzicht te geven in de verschillen is er een site www.platformsustainabletrade.com waar je wat vergelijkingen kunt maken.
Laat ik wel vooropstellen dat ik niet tegen certificering ben. Ik heb wel moeite met de manier waarop RFH iedereen dit gaat verplichten en hoe dit tot stand is gekomen. Voor het ene bedrijf is/zal het geen probleem zijn, maar voor de ander zal dit een flinke impact hebben. Er is door voor-en tegenstanders in meerdere nieuwsbrieven en vakbladen meer dan genoeg over gezegd en ik wil het hierbij laten. 
Ons bedrijf heeft in januari 2019 de stap genomen om MPS ABC te gaan certificeren. Wij hebben dit gedaan met de insteek om onze producten nog beter te kunnen onderscheiden van de rest. Wij hadden ook het idee dat we potentiële klanten mislopen doordat we niet gecertificeerd waren. Na een jaar lang registreren ben je dan ook benieuwd hoe goed je het doet met je bedrijfsvoering. Als je dan te horen krijgt dat je goed bezig bent en in MPS-A+ terecht gekomen bent, mag je daar ook trots op zijn en wil je dit graag uitdragen.
Ik merk dat we er daadwerkelijk meer klanten bij hebben gekregen, en dat het certificeren een toegevoegde waarde heeft.


Marco van Ruiten.
Voorzitter cg zomerbloemen.

 

Aanvulling: De vakgroep heeft voor haar leden een document opgesteld, dat ook enkele keren in de wekelijkse nieuwsbrief heeft gestaan, waarin u als kweker/teler in grote lijnen verschillen kunt zien tussen diverse certificeringen.

Voor het Vakgroep Document  klikt uHIER

 

Meer nieuws

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement