CEMP werkt aan twee grootste knelpunten: onkruid en taxuskever

vrijdag 26 februari, 2021

Bestrijding van onkruid en van taxuskever zijn de twee grootste knelpunten waarmee de CEMP Coöperatie momenteel bezig is. Dat zei Peter van ’t Westeinde, Coördinator Effectief Middelen Pakket, op het gewasbeschermingswebinar van de LTO Vakgroep.

Kwekers vroegen zich op het webinar af of er de komende jaren genoeg middelen beschikbaar blijven voor onkruidbestrijding in de open teelten. Of komt er een omslag naar volledig mechanische onkruidbestrijding? „Er zal meer en meer een omslag komen naar mechanische bestrijding”, aldus Van ’t Westeinde, „maar zeker niet volledig. Ook hier gelden de IPM-principes; Integrated Pest Management: eerst kijken of het niet-chemisch opgelost kan worden, en chemie gebruiken als sluitstuk. Dit betekent dat chemisch ingrijpen wel mogelijk moet blijven.”

Er zijn vooralsnog geen afbrandmiddelen meer beschikbaar tegen onkruid. De CEMP meldde goed nieuws op het webinar: „Binnenkort wordt hier een middel toegelaten en op iets langere termijn komen er nog twee andere middelen bij. Omdat deze nu niet zijn toegelaten, kunnen we deze productnamen nog niet noemen.” Daarnaast is in december Oblix 500 SC toegelaten, via het Fonds Kleine Toepassingen. „Dit middel heeft een stevige contactwerking.”

Een kweker vroeg daarnaast wat de toekomstverwachtingen zijn over een middel tegen mos en onkruid in de containerteelt, zoals Mogeton. Dit middel is niet meer toegelaten, maar komt dit nog terug? „Mogeton is op EU-niveau ingetrokken”, aldus Van ’t Westeinde. „Dit komt dus niet meer terug.” De CEMP heeft inmiddels volop ingezet op een vervangend middel. Daarnaast zijn diverse afdekmaterialen mogelijk tegen mos en onkruid op potten.

De CEMP meldde op het webinar ook nog de laatste stand van zaken rond de aangevraagde Basamid-toelating op zaaibedden. Dit middel mag inmiddels weer (zij het onder restricties) gebruikt worden op zaaibedden in Duitsland. Voor de toelating in Nederland verwacht fabrikant Certis in het tweede of derde kwartaal van 2021 de uitslag van het Ctgb.

Toelating Steward?

De bestrijding van taxuskever is een ander groot knelpunt in de boomkwekerij. De larven zijn te bestrijden met aaltjes, maar kwekers ondervinden in de zomer toch nog last van vraatschade door de kever. Hoe staat het met de toelating van Steward? Van ’t Westeinde: „Er is een vrijstelling aangevraagd, maar deze is niet toegekend. De actieve stof staat in de EU onder druk. Wel wordt er gewerkt aan een alternatief middel.”

Spuitvrije zone?

Tot slot vroegen kwekers hoe groot nu de teeltvrije zone is, of hoe een kweker zijn spuitvrije zone kan bepalen langs een watervoerende sloot of een droge sloot. De teeltvrije zone is afhankelijk van diverse factoren; hierover zal de LTO Vakgroep binnenkort duidelijkheid geven.

Arno Engels

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement