Brexit Nieuws: Boris beweegt, maar nog te weinig

vrijdag 04 oktober, 2019

Twee weken vóór een belangrijke Europese top kwam Boris Johnson dan eindelijk met een uitgewerkt voorstel om de Brexit er door te krijgen. Maar het belangrijkste obstakel, de Ierse landgrens, wordt hiermee niet opgelost. Noord-Ierland zou voor landbouwproducten en goederen binnen de Europese markt blijven, maar wel de Europe douane-unie verlaten. Zo ontstaat er nog steeds een grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek. Onacceptabel voor de Ieren en dus voor Brussel.

Samenvatting voor ondernemers

Onderhandelingen lopen, de toon is gematigder geworden, maar er is nog geen oplossing. De kans dat er op 17-18 oktober in de Europese Raad een deal ligt, blijft klein. Boris Johnson zou op 19 oktober wettelijk verplicht zijn om te vragen om uitstel van de Brexit. Hij heeft steeds gezegd dat niet te gaan doen, dus dat zou betekenen: Johnson treedt af en forceert zo verkiezingen, die hij verwacht te winnen. Kortom: het politieke spel wordt de komende weken gespeeld en de kans op uitstel wordt groter.

Komt het op 18 oktober toch tot een deal, dan ontbreekt waarschijnlijk de tijd voor besluitvorming door het Britse Lagerhuis, al wordt er voorzichtig gesproken over een stemming op zaterdag 19 oktober. Het Europees Parlement moet ook instemmen. Er komt in dat geval een ‘technisch uitstel’. Maar dat maakt voor ondernemers niet uit, omdat in het geval van een akkoord er een overgangsperiode komt, waarin de handel voorlopig ongehinderd door kan gaan. In ieder geval tot eind 2020. Dat is ook onze inzet.

Douane-unie en de interne markt

Voor het complete document klikt u HIER

Meer nieuws

Even schrikken.

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement