Bestuiversdag: zó kunt u bestuivende insecten aantrekken

woensdag 24 mei, 2023

Hoe kunnen kwekers bestuivende insecten aantrekken op het bedrijf? Wageningse onderzoekers geven antwoord op dinsdagmiddag 30 mei bij Proeftuin Randwijk.

Foto: Wageningen University & Research

Op die dag organiseren LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en WUR-Randwijk de Bestuiversdag: een bijeenkomst over de bijdrage die kwekers op hun eigen bedrijf kunnen leveren voor het aantrekken van bestuivende insecten.

Het sortiment in onze sector is groot en divers en trekt veel hommels, bijen en andere insecten aan. Op de Bestuiversdag vertellen Wageningse onderzoekers over de aantrekkelijkheid van vaste planten, bloemen en bomen voor de bestuivende insecten. En ook welke planten in het sortiment vooral heel aantrekkelijk zijn.

Grondnestjes aanleggen

Met een rondje over de proeftuin in Randwijk laten de onderzoekers zien wat u zelf op uw bedrijf kunt doen om de aantrekkelijkheid te bevorderen. Zoals grondnestjes aanleggen.

Tot slot krijgt u meer informatie over het Agrarisch Meetnet Insecten, het monitoringsprogramma voor vlinders en insecten in het agrarisch gebied dat is opgezet door LTO Noord, BoerenNatuur en De Vlinderstichting. Hoe kunt u zelf hieraan meedoen?

Aan het woord komen onder andere deze experts: Arjen de Groot (projectleider Kennisimpuls Bestuivers, Wageningen), Peter Karssemeijer (entomoloog Wageningen) en Tamar de Jager (Agrarisch Meetnet Insecten, LTO). De Bestuiversdag wordt geopend door Ron Mulders, voorzitter NFO en portefeuillehouder Gezonde Planten bij LTO Nederland.

Locatie, tijd en aanmelden

De Bestuiversdag bij Proeftuin Randwijk (Lingewal 1, Randwijk) begint om 13.30 uur (inloop 13.00 uur). De presentaties en rondleiding duren tot 16.30 uur. Daarna is er nog een borrel.

U bent van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst; aanmelden graag via receptie.randwijk@spam-protectwur.nl.

De Bestuiversdag vindt plaats in het kader van het Kennis op Maat-project Kennistransfer Plantgezondheid, gefinancierd vanuit topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food.

Meer nieuws

In memoriam Peter Heutinck

© 2023 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement