Alles over driftreductie bij Informatiepunt Leefomgeving

maandag 11 maart, 2024

Alles over driftreductie, driftreducerende technieken (DRT) en driftreducerende doppen (DRD) is te vinden op een nieuwe site van het Informatiepunt Leefomgeving.

Voorheen stond (actuele) informatie over het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen in open teelten op de site van Helpdesk Water, maar deze is nu onderdeel van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Het IPLO omvat alles over regelgeving over de leefomgeving, de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Bij gewasbescherming in open teelten moet een spuittechniek worden toegepast die de drift met tenminste 75% reduceert ten opzichte van een vastgestelde referentietechniek. Dit moet u kunnen aantonen als de toezichthouder (NVWA en het waterschap) erom vraagt.

De IPLO-site vermeldt de actuele DRT-lijst (technieken) en DRD-lijst (doppen). Daarnaast zijn er informatiebladen te vinden met technische informatie per toegelaten DRT-techniek. Verder is er uitleg over meetprotocollen waarmee driftreductie van technieken en doppen worden vastgesteld.

Gezamenlijke inzet voor meer DRT-technieken

LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, Wageningen UR, TCT (Technische Commissie Techniekbeoordeling) en het Ctgb zetten zich samen in om meer DRT-technieken beschikbaar te krijgen voor hoge boomkwekerijgewassen. WUR werkt momenteel een voorstel voor nieuw emissie-onderzoek uit.

Begin januari was er een webinar over emissiebeperking in open teelten, waarbij vruchtboomkweker en fruitteler Frans Rijk aan tafel zat met andere experts uit andere open teelten. Lees en/of kijk het hier terug.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement